Režisér Griffin: Američané si myslí, že sametovou revoluci vedli Reed a Zappa

Praha - Před pětadvaceti lety zbýval do začátku sametové revoluce přesně týden. Nikdo zřejmě netušil, co všechno a jak radikálně se během pár dnů změní. Tehdejší události z Národní třídy navíc dodnes inspirují filmaře: Nejnovější hraný snímek Listopad právě dokončil americký oscarový režisér Gary Griffin. Premiéra bude 11. listopadu v pražském kinu Bio Oko.

Rok 1989 trávil mladý reportér americké televize, dnes režisér a držitel Oscara za dokumentární tvorbu, v Praze. Své zážitky z revolučního Československa teď oprášil pro hraný film Listopad. „Byl to neuvěřitelný pocit, všechno jako by se otevřelo, lidé se cítili svobodně, každý si povídal s každým na ulici,“ popisuje režisér atmosféru v revoluční Praze.

Gary Griffin:

„Hlavně chci, aby Američané pochopili, co se tu opravdu stalo, jaký to byl pocit. Většina z nich si myslí, že sametovou revoluci vedli Lou Reed a Frank Zappa a za nimi pochodoval Václav Havel po Národní třídě.“

Griffinův film je inspirován skutečnými příběhy. Jde o nadčasový příběh politické a umělecké odvahy, viděný očima Petra, Jiřího a Ondřeje. „Není to o Havlovi, ani o Dubčekovi, je to o lidech na ulici,“ komentuje své dílo Griffin.

Nejprve napsal román z příběhů Čechů a Slováků, se kterými se tu setkal. Až jeho profesor na americké univerzitě, český spisovatel Arnošt Lustig, ho přesvědčil, aby text společně upravili pro film.

Josef Lustig, syn Arnošta Lustiga

Griffin je duší skaut, věří v poctivost, upřímnost, sebeobětování. „Uvidíte pohled na českou historii v době, kdy Češi to mysleli skutečně vážně sami se sebou.“

Příběh vychází ze skutečných událostí, oživuje vzrušující dny listopadu 1989, kdy se studenti, umělci a disidenti postavili za své sny o svobodě, ačkoliv všichni a všechno bylo postaveno proti nim.. Natáčení začalo v den dvacetiletého výročí sametové revoluce, 17. listopadu 2009, při němž produkce uzavřela Národní třídu, aby byla zrekonstruována demonstrace a následná policejní represe. Bylo zapotřebí stovek komparsistů, kaskadérů a řady speciálních efektů.

Petr, Jiří a Ondřej jsou neobvyklá trojice kamarádů. Hokejista, hudební nadšenec a umělec dospívají v komunistickém Československu osmdesátých let. S nepřejícným systémem se vyrovnávají sportem, pitím piva, honěním holek a poslechem „zakázané“ hudby. Jejich společná a přirozená touha po svobodě nabude reálných kontur jednoho temného listopadového večera, kdy Petr, Jiří a Ondřej vykročí v předních liniích do studentského pochodu Prahou. Kluci jsou tváří v tvář policejním jednotkám donuceni k zásadnímu rozhodnutí: poddat se komunistickému režimu, jenž po generace umlčoval jejich známé a rodiny, anebo se mu postavit jednou pro vždy.

Žiletky U nás v Garáži

Práce na filmové hudbě ke snímku Listopad svedla dohromady dvě výrazné postavy současné hudební scény, zpěváka a kytaristu Václava Havelku z kapely Please The Trees a producenta Martina Tvrdého. Kromě soundtracku nakonec vznikla i deska s jedenácti skladbami, původně třeba od kapel Psí vojáci, Garáž nebo Půlnoc.

Václav Havelka: Vybrali jsme nadčasové skladby (zdroj: ČT24)

„Vybrali jsme skladby, které nám přišly hodně aktuální. Jejich texty jsou nadčasové a řekl bych, že naše pojetí je obnažuje z původní hlukové formy,“ vysvětlil Havelka. „Lidé reagují na svou nostalgii, ale s tou my nemáme nic společného,“ dodal k porovnávání originálů s jejich zpracováním.

Album pokřtí 25. listopadu na Nové scéně Národního divadla. Jak zní český underground, nová vlna a punk po třiceti letech, si ale můžete poslechnout už teď:

Listopad na výstavě

Události v listopadu roku 1989, ale i před ním a po něm, připomíná také aktuální výstava v Nostickém paláci. Její součástí jsou třeba záznamy zpravodajství Československé televize a rozhlasové stanice Svobodná Evropa z dnů revoluce, tematický komiks, novinové články a různé artefakty, jako například modrý svetr Václava Havla s odznakem Občanského fóra. Vystaveny jsou také fotografie Karla Šustera nebo ukázky ze sbírky, kterou vyhlásilo Národní muzeum před rokem s cílem shromáždit co nejvíce předmětů připomínajících dějinné události roku 1989.