Václav Havel i ČT píší Alfrédu Radokovi a přejí mu ke 100. výročí

Praha – Alfréd Radok, zakladatel Laterny magiky, filmový a divadelní režisér, by se 17. prosince dožil sta let. Významné kulaté výročí nezůstane rozhodně bez povšimnutí. Výrazného tvůrce připomenou výstavy, semináře, filmové projekce a fotografická publikace. K oslavám se připojí také Český rozhlas a Česká televize.

Institut umění - Divadelní ústav otevře 25. listopadu ve Veletržním paláci výstavu Alfréd Radok - příběh režiséra. Dalším příspěvkem instituce k výročí je fotografická publikace, koncipovaná jako obrazový komentář k zásadním etapám Radokovy tvorby. Její součástí bude DVD se záznamem televizní adaptace novely Stefana Zweiga s Rudolfem Hrušínským a Josefem Bekem Šach mat z roku 1963. Odvysílá ji i Česká televize.

Alfréd Radok v České televizi

ČT se ve svém programu bude Radokovi věnovat třetí prosincový týden. „Připomeneme jeho filmové začátky i poslední natočený snímek, stejně jako světový scénický fenomén, Laternu magiku, jejímž je spoluzakladatelem,“ prozradil výkonný ředitel programu ČT art Tomáš Motl.

Vzpomínkový týden zahájí Radokův druhý samostatný film na motivy divadelní frašky V. K. Klicpery Divotvorný klobouk, který režisér natočil podle svého scénáře. Radokův debut - Daleká cesta - o pronásledování Židů z roku 1948 byl brzy po premiéře v Čechách stažen z distribuce. Do filmu se Radok uvedl ale už rok předtím jako spolurežisér frašky Parohy s Oldřichem Novým. I tu ČT uvede, stejně jako komedii Dědeček automobil (veselohra z počátků motosportu byla režisérovým posledním kinofilmem) a už zmíněný televizní snímek Šach mat. Radoka připomene také dokument o Laterně Magice.

Na filmy a záznamy představení spojené s Alfrédem Radokem mohou zájemci zajít - od 27. listopadu do 29. prosince - také do pražského Ponrepa, kina Národního filmového archivu.

Městská divadla pražská, kde Radok působil, se k výročí připojí výstavou, na níž představí osm jeho inscenací z let 1955-1965. Druhá část expozice zdokumentuje režisérův život prostřednictvím fotografií ze soukromého archivu jeho syna Davida a sbírky Národního muzea.

Komponované večery chystá Knihovna Václava Havla a Divadlo Archa. Alfréda Radoka připomene i stanice Vltava Českého rozhlasu.

Alfréd Radok - 100:

  • Alfréd Radok - příběh režiséra (Veletržní palác, pořádá IDU, 25. 11. - 25. 1.)
  • Alfréd Radok - umlčený klasik českého filmu (filmová přehlídka, NFA Ponrepo, 26. 11. – 20. 12.)
  • Génius Alfréda Radoka na jevišti Městských divadel pražských (výstava, MDP, od 4. 12.)
  • Václav Havel píše Alfrédu Radokovi (komponovaný večer, Knihovna Václava Havla, 3. 12.) 
  • Večer mimo jiné o divadle (Divadlo Archa, 17. 12.)
  • Alfréd Radok v Českém rozhlase a v České televizi (15. - 20. 12.)

ALFRÉD RADOK (17. prosince 1914 - 22. dubna 1976) patřil k nejvýznamnějším českým filmovým a divadelním režisérům druhé poloviny 20. století. Na prknech, která znamenají svět, rodák z Koloděj nad Lužnicí začínal ovlivněn moderním divadlem E. F. Buriana. Na jeho scéně D41 také za druhé světové války působil i přes nebezpečí, které mu hrozilo pro jeho židovský původ. Po zatčení Buriana v roce 1941 přešel do Městských divadel pražských. V roce 1944 byl odveden do internačního tábora v Klettendorfu. Po osvobození pokračoval v divadelní činnosti, zejména ve spolupráci se scénografem Josefem Svobodou, s nímž také vytvořili projekt multimediálního divadla Lagerna magika pro mezinárodní výstavu EXPO 58. V Bruselu se Laterna setkala s nebývalým úspěchem a pokračovala i v Československu jako divadelní scéna při Národním divadle. V roce 1960 byl ale Radok z Laterny vyhozen.

Po srpnové invazi 1968 odjel přes Německo do Švédska. Už před emigrací na Západě režíroval, například v göteborgském Folkteaternu vytvořil 13 inscenací, pracoval i v Belgii a v Německu (jeho dramatizací Böllovy povídky Klaun byl v roce 1970 otevřen Schauspielhaus v Düsseldorfu). Poslední jeho inscenací byli v lednu 1976 Mrožkovi Emigranti v norském Bergenu. Na jaře 1976 byl pozván do vídeňského Burgtheatru, aby uvedl dvě aktovky Václava Havla. Uprostřed příprav však zemřel na infarkt; pochován je v Göteborgu. In memoriam byl v roce 1991 vyznamenán řádem T. G. Masaryka.

Jméno Alfréda Radoka nesly 22 let české divadelní ceny. Letos se ale kvůli neshodám pořadatelů udělovaly naposled, budou-li pokračovat, pak pod jiným názvem.

Alfréd Radok nahoru a dolů (zdroj: ČT24)