OBRAZEM: 15 let architektonického ateliéru OK Plan

118 rodinných domů, 69 obchodních a 48 výrobních objektů, více než dvacet urbanistických studií a přes třicet interiérů zahrnuje spektrum architektonických realizací ateliéru OK Plan. Architekt Luděk Rýzner patnáct let cílevědomě vytváří silný tvůrčí tým, jehož činnost mapuje nyní poprvé rozsáhlá publikace. Podívejme se na příkladech na nejrůznější přístupy, které vedly a stále vedou k popularitě ateliéru mezi zákazníky – investory v Čechách i v Evropě.

Ateliér ctí špičková díla meziválečného českého funkcionalismu. Několikrát přistoupil k rekonstrukcím, které zmodernizovaly původní sídla, výsledný zevnějšek a interiér majitele staveb zcela fascinoval. Zde je příklad ze středočeských Jevan, podobné výsledky však dosáhl i jinde (Rožnov pod Radhoštěm).

Rodinný dům v Jevanech
Zdroj: ČT24/OK Plan Architects

OK Plan obohatil i vilové čtvrti v Praze. Dva příklady za jiné – oba z Kunratic. Všimněte si velkoleposti prostor a doslova rozmáchlosti řešení – finanční zázemí zákazníků tomu samozřejmě musí odpovídat.

Rodinný dům v Kunraticích
Zdroj: ČT24/OK Plan Architects

Rodinný dům na okraji domkové a vilové čtvrti v západní části Jihlavy. Vtipné využití umělých hmot provokujících barev na východní fasádě nejen oddělilo striktně život rodiny od blízkého okolí a zaručilo dostatečnou initimitu (a to i zvukovou), ale naznačilo cestu v používání do té doby v Čechách zcela nezvyklých materiálů.

Další příklady zajímavých materiálů i tvarů – kov, sklo, využití nezvyklých prvků (například jakéhosi lešení) – najdeme na domcích v Luhačovicích (první obr.) a ve Zlíně. V samotném Humpolci, kde si architekt Rýzner postavil vlastní dům, si už občané zvykli na to, že je z rezavého cortenu a také má přiléhavé jméno – Plecháč.

Rodinný dům v Luhačovicích
Zdroj: ČT24/OK Plan Architects
Rodinný dům ve Zlíně
Zdroj: ČT24/OK Plan Architects

Příklady zcela jiných realizací jsou provokující designový hotel Fabrika (první obr.) na místě zchátralého rockového klubu Fabrika v nepoužívané zrušené továrně, dnes jedna z dominant Humpolce; a elegantní a pohodlná obytná čtvrť Villa Park Čechovka v Havlíčkově Brodě, předkládající originální práci s barvami a sklem.

Hotel Fabrika v Humpolci
Zdroj: ČT24/OK Plan Architects
Villa Park Čechovka v Havlíčkově Brodě
Zdroj: ČT24/OK Plan Architects

Studio OK Plan buduje i další druhy staveb. Například v Konárovicích pro distribuční společnost (obrázek vlevo) nebo vzletnou velkoprodejnu lodí ve Vestci u Prahy. Obě díla dokládají, že i výrobní, obchodní či distribuční budovy mohou mít svého ducha a velmi současnou tvář.

Jednoduchá, neprovokující publikace představuje OK Plan na několika desítkách vybraných realizací – s úvodním slovem Petra Volfa a v grafické úpravě Bohumila Vašáka ze Studia Najbrt.