Collegium 1704 vzkřísilo božskou mši českého Bacha

Praha – Ještě před nedávnem se na Missu Divi Xaverii Jana Dismase Zelenky prášilo v archivu drážďanské knihovny, 15. a 16. prosince v pražském Rudolfinu bude mít českou premiéru. Představí ji mezinárodně uznávaný orchestr a vokální soubor Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse.

„Důvod vzniku tohoto díla je zahalen tajemstvím, stejně jako velká část života Jana Dismase Zelenky,“ uvedl Luks. „Co je však neoddiskutovatelné, je Zelenkovo skladatelské mistrovství a originalita. Navzdory očividnému spěchu zde však Zelenka experimentuje s instrumentací na svou dobu spektakulárního obsazení orchestru, ve kterém lze najít mnoho paralel i s tak velkolepým dílem, jakým je Bachova Mše h moll,“ dodal.

Collegium 1704 chystá českou premiéru Zelenkovy Missa Divi Xaverii (zdroj: ČT24)

O životě Jana Dismase Zelenky se opravdu mnoho neví. Český rodák působil na drážďanském dvoře. Jeho dílo obsahuje přes 200 skladeb převážně duchovní hudby. Po jeho smrti se na něj na sto let zapomnělo. Navzdory přezdívce „český Bach“ není vlastně jasné, ani jak vypadal. Dvě jeho podobizny sice existují, ovšem ani jedna není potvrzena.

Ukázka z Missa Divi Xaverii