Rodinka ze Springfieldu slaví: 25 let v TV

Los Angeles – Taková normální rodinka. Tedy až na to, že taťka Homer, mamka Marge, uličník Bart, šprtka Líza a nejmladší Maggie mají každý čtyři prsty. Populární seriál Simpsonovi slaví čtvrt století televizní existence. Jeho mateřská televize Fox dnes vysílá 561. epizodu a očekává 5 milionů diváků. V čem vlastně kouzlo nejdéle vysílaného TV programu v dějinách USA spočívá?

„Tohle je detektor lži. Položím vám několik otázek, na které pravdivě odpovíte ano, nebo ne. Rozumíte?“

„Ano.“

„VÝBUCH.“

Jedna z nejslavnějších scén Simpsonů prozrazuje, že žluté pětici je vlastní peprný humor. Navzdory tomu, že Homer má ve zvyku lhát nejen na detektoru lži, davy fanoušků oceňují sitcom za jeho pravdivost. Podle nich se totiž dívá na americký svět s nadhledem, ale umí se vůči němu i ostře vymezit.

Parodie všech

Tvůrce Simpsonů, kreslíř Mat Groening, pojmenoval jednotlivé postavy po členech vlastní rodiny. Seriálu tím dal do vínku charakteristický rys. Protože sitcom vznikl jako parodie na rodinu svého tvůrce, mohl si dovolit parodovat i postavy a rodiny reálného světa. „Když se podívate na Homera Simpsona, dal bych stovky příkladů takových otců v českých rodinách i matek a dětí. Proto má seriál úspěch po celém světě, protože se v tom každý najde,“ poznamenává Jan Vondráček, dabující postavičku Vočka Szyslaka, který v městečku Springfield provozuje osobitý bar.

Seriál se ale od počátků opíral do výrazných postav americké společnosti. Karikaturám se nevyhla ani nejvyšší patra tamní politiky. Své by o tom mohli vyprávět američtí exprezidenti Bill Clinton, George Bushe starší či Jimmy Carter. Běžně ale vtipkoval i na adresu své mateřské stanice Fox a neušetřil ani jejího mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

Dalo by se říci, že si „programově“ utahuje z autorit všeho druhu. S oblibou paroduje a karikuje tradiční americké instituce – vládu, policii či školství, ale servítky si nebere ani vůči náboženství. Ostatně v městečku Springfield se to mravními atlety právě nehemží: Starosta je úplatný, policie v lepším případě neschopná a za moc nestojí ani program tamní televize.

Simpsoni věčně srší vtípky, často přitom na hranici slušného vyjadřování nebo i za ní. Vedle fanoušků a jejich fanklubů proto pravidelně zaznívají i hlasy kritiků. Kromě slovníku nejčastěji seriálu vytýkají, že americký způsob života zpodobňuje rozvratně, takže dává negativní příklad divákům.

Tvůrci Simpsonů už museli řešit řadu velkých sporů, a to i mimo USA. Například po odvysílání dílu, který se odehrává v Rio de Janeiru. Kritiky se jim tehdy dostalo od mluvčího brazilského prezidenta. Nelíbila se mu totiž scéna, kde Homera unese falešný taxikář a celou rodinu pak na pláži Copacabana zmlátí opice. Spor se ale nakonec urovnal.

Celebrity v Simpsonech

Seriálu tradičně zvedá popularitu řada slavných osobností, které přistoupily i na parodii vůči vlastní osobě. Nechávali se zpodobnit často nelichotivým způsobem a většinou sami sebe namluvili. Výjimkou byla anglická královna, která nikdy nepromluvila. V seriálu vystupovali například tři členové kapely Beatles (R. Star, P. McCartney, G. Harrison) i kapely Rolling Stones a U2. Účinkovalo také mnoho herců, např. Tom Hanks či Mel Gibson. Z vrcholných politiků si v něm zahráli Bill Clinton a Tony Blair a neodmítl ani první člověk na Měsíci Neil Amstrong.

Tvůrce Simpsonů

Duchovním otcem a výkonným producentem Simpsonů je kreslíř Matt Groening. Pochází z Portlandu v Oregonu a říká o sobě, že nenáviděl školu, vyrostl na rodinných sitcomech a od svých 27 let kreslí jeden komiks týdně.

Základní koncepci seriálu vymyslel dle svých slov během patnácti minut, když seděl v čekárně producenta Brookse v televizi Fox. Groening má na kontě i další úspěšné seriály, například Futuramu.

Český dabing a Češi v Simpsonech

Sitcom patří i mezi nejslavnější animované seriály v Česku. Taťku Homera ztvárnil v dabingu Vlastimil Zavřel a syna Barta zná české publikum v provedení Martina Dejdara. Oba dabéři si úspěch seriálu vysvětlují tím, že Simpsonovi ztělesňují charaktery a situace, které jsou všem důvěrně známé.

Jednu z postaviček amerického sitcomu ztvárnila zpěvačka Markéta Irglová, držitelka Oscara za píseň k filmu Once. Spolu s Glenem Hansardem namluvila postavičky pouličních zpěváků. Účinkovali ve speciálním dílu k irskému svátku svatého Patrika.

Simpsonovi v datech

  • 19.4.1987 - rodinka se poprvé objevuje v americké televizi, jde ale o krátký skeč Good night, který se vysílá v rámci show Tracey Ullmanové
  • 17.12.1989 - premiéra 1. klasické epizody, má název Vánoce u Simpsonových
  • 27.12.2007 - premiéra celovečerního snímku Simpsonovi ve filmu