V brněnské Redutě řádí Ďáblice

Brno – Divadlo Reduta zařadilo do svého repertoáru hru, která v Rakousku patří k nejuváděnějším titulům. Jmenuje se Ďáblice a už dopředu varuje: „Straž si své hranice. Pamatuj na své pasti.“ Premiéru má dnes večer.

V brněnské Redutě řádí Ďáblice (zdroj: ČT24)

Děj je zacílen na pašeráka žijícího s manželkou v pohraničí Tyrolských Alp. Pár obrací každou korunu a sní o domě na náměstí. „Muž je nemocný, předčasně zestárlý, ale protřelý a stále nebezpečný. Žena je krásná a tajemná. Děti nemají, ale něco je přece poutá k sobě,“ charakterizují postavy tvůrci. Jejich životy zamíchá mladý ambiciózní hraničář s úkolem zkompromitovat prvního hraničáře.

„Hranice tohoto trojúhelníku jsou plné nastražených pastí. Vzájemné svádění ženy a mladíka, předstírané aliance, domluvy a úskoky nakonec však přece jen přerostou ve skutečné vášně. Napjaté očekávání, kdo bude přichycen in flagranti, vrcholí v tragicko-groteskním finále,“ lákají divadelníci.

  • Hlavní a vlastně i jediné ženské role se ujala Hana Tomáš Briešťanská, jejího manžela Zdeněk Julina a příchozího hraničáře Zbyšek Humpolec.

Hru napsal už v roce 1914 rakouský dramatik Karl Schönherr a u českých sousedů dodnes patří mezi nejúspěšnější tituly. Uvádějí ji ochotnické spolky i profesionální divadelní soubory. Dílo se několikrát dočkalo také filmové podoby, nejslavnější z nich zřejmě v němém snímku Thy Name is Woman z roku 1924.

Režisér Martin Františák má s touto inscenací už zkušenost. V minulé sezoně ji uvedl v Městském divadle ve Zlíně. Brněnská verze je však díky možnostem jeviště výpravnější. „Původní text jsme přetavovali slůvko po slůvku. Pracovali jsme se starodávným archaickým jazykem, který té inscenaci dává takové drzé zcizení,“ uvedl Františák.