Prioritně, nebo ekonomicky? Listovní zásilky naberou dvě rychlosti, za tu vyšší si lidé připlatí

Česká pošta zavádí od února systém dvourychlostního doručování, v prioritním nebo ekonomickém režimu. Lidé si při odesílání vnitrostátních listovních zásilek budou moci zvolit rychlost jejich doručení a podle toho i cenu dopisu či pohlednice.

V prioritním režimu – tedy doručení následující pracovní den po dni podání – bude obyčejné psaní do 50 gramů stát 26 korun. Ekonomický režim pak vyjde na 19 korun, stejně jako dosud. V tomto případě by se psaní mělo dostat k adresátovi druhý pracovní den po dni podání.

Podobně se mění rychlost i cena u doporučeného psaní. Dodání zásilky do 50 g následující den po podání bude stát 54 korun, ekonomické doručení do druhého dne pak 47 korun.

Pozor musí odesílatel dát i na to, že prioritní režim musí na zásilce před vhozením do schránky speciálně označit.

Počet zásilek klesá, náklady jdou opačným směrem

Pošta změny zdůvodňuje tím, že celkový objem listovních zásilek každoročně klesá o zhruba deset procent, naopak náklady spojené s doručováním rostou. Beze změny by prý musela navyšovat ceny všech listovních zásilek. Dvourychlostní doručování tak umožňuje, že lidem zůstává možnost volby: bez zdražení a pomaleji, nebo rychleji a dráž. 

„Zároveň dojde k optimalizaci doručovací sítě, která se v některých regionech potýká s chronickým nedostatkem listovních doručovatelů, a to zajistí udržení nebo zvýšení kvality našich služeb,“ uvedl ředitel logistiky České pošty Petr Cinkl.

Česká pošta se předloni dostala do miliardové ztráty. Vedení připravilo plán restrukturalizace, do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Zároveň hodlá během šesti let snížit počet pracovních míst o sedm tisíc ze současných 30 tisíc, uvedla agentura ČTK. Nahradí je moderními technologiemi.