Finanční ústavu může podpořit Úsvit, opozice má ale výhrady

Praha - Česko má vůbec poprvé v historii šanci schválit finanční ústavu. Ta by každé příští vládě bránila v rychlém zadlužování země. Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti prošel vládou a počítá s tím, že celkové závazky v poměru k HDP nesmějí překročit 55 procent. Ve sněmovně hodlá normu kromě koaličních poslanců podpořit i deset zákonodárců Úsvitu. Opozice má vůči zákonu výhrady, hlasy poslanců Úsvitu by ale kabinetu na prosazení stačily. Projednávání je naplánované na příští měsíc.

Koalice má vůbec poprvé šanci prosadit finanční ústavu. K dosažení ústavní většiny potřebuje ještě devět hlasů, ty slibují doplnit poslanci Úsvitu, kteří se před dvěma týdny rozešli s Tomiem Okamurou. „Pokud se vláda nebude chovat hospodárně, pokud bude zadlužovat stát, a tím pádem i občany, tak se dostáváme do spirály, do které se dostat nechceme,“ uvedl Marek Černoch (Úsvit), předseda poslaneckého klubu.

Finanční ústava
Zdroj: ČT24

Opozice má k ústavnímu zákonu výtky

Finanční ústavu ale kritizuje pravicová opozice. Podle ní by měla vláda začít tvrdě šetřit už při dosažení zadlužení 45 procent k HDP. „Tím, že současná vláda posunula současnou hranici až na 55 procent, tak říká, že s veřejnými financemi nechce nic dělat,“ říká Jan Skopeček (ODS), ekonomický expert strany. Podle Zbyňka Stanjury, předsedy poslaneckého klubu ODS, jsou v ústavním zákoně pouze obecné formulace. Že budou jako strana hlasovat „pro“, ale nevylučuje. „Budeme o tom ještě jednat,“ uvedl v Událostech, komentářích. Naopak levicové opozici připadá návrh příliš přísný. „My jsme tomu zákonu vytýkali příliš tvrdé nastavení pro celý veřejný sektor,“ uvedl Jiří Dolejš (KSČM), místopředseda strany.

Dluh státu dlouhodobě roste

Finanční ústava vládě při překročení veřejného dluhu konkrétní kroky nepřikazuje, ministři by ale museli v případě překonání stanovené hranice snížit schodek o desítky miliard. „Dluhová brzda 55 procent HDP je maximum a měli bysme skutečně dělat všechno pro to, abysme se nezadlužovali,“ uvedl Andrej Babiš (ANO), ministr financí a předseda hnutí. K dosažení hranice 55procentního veřejného dluhu, po jejímž překročení mají podle vlády přijít škrty, dnes chybí 480 miliard. Zadlužení státu ale dlouhodobě roste. Zatímco ještě v roce 2002 připadal na každého Čecha veřejný dluh 39 tisíc, dnes už je to 176 tisíc. A z toho stát zaplatí za každého obyvatele Česka roční úrok 4 600 korun, které by si jinak Češi mohli nechat.