Zájem o registrační značky na přání opět roste. Hanlivé výrazy nejsou povoleny

Události: Registračních značek na přání přibývá (zdroj: ČT24)

Registrační značky na přání jsou stále oblíbenější. Letos ministerstvo dopravy zaznamenalo nejvyšší nárůst od zavedení této možnosti v roce 2016. Úředníci evidují téměř 15 tisíc žádostí.

Ulicemi tehdy projížděla luxusní auta a pohledy kolemjdoucích přitahovala či dráždila speciálními registračními značkami. Oficiálně šlo vždy o náhodu. Spekulace o kupčení proto ministerstvo dopravy ukončilo – od roku 2016 – zavedením značek na přání.

„Byla to především reakce na ty takzvané kmotrovské značky, tedy na to, že někdo si nelegálně uplácí za takovou značku,“ uvedl tenkrát někdejší mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Řada majitelů aut, motorek nebo autobusů si tak už třetí rok může zvolit svůj text. Většinou jde o vlastní jména nebo názvy firem. 

Většinu (registračních značek na přání) žádají Asiaté, případně občané východních zemí.
Petr Mareček
vedoucí registru vozidel Praha

Vše začíná na registračních úřadech. K dispozici jich je 206. Značka musí mít osm znaků, z toho minimálně jednu číslici. Vyloučené jsou nadávky, hanlivé výrazy nebo názvy státních institucí. Zakázaná jsou i některá písmena.

Registrační značky na přání
Zdroj: ČT24

Text se musí ověřit v centrálním registru, zda už ho někdo nemá. Pokud ne, úředník nechá značky vyrobit. Sada na jeden vůz vyjde na 10 tisíc korun. Zpravidla do týdne je hotovo. Značka je přenositelná, řidiči tak zůstane do konce života.

Největší zájem o tento typ značek je v metropoli, v Černošicích u Prahy, dále pak v Brně a Ostravě.

Registrační značky na přání
Zdroj: ČT24

Praze do dvou let dojdou kombinace

Zatímco u značek na přání je kombinací nespočet, u těch běžných se Praha dostává do problémů. Pražský magistrát vyčerpá zhruba do dvou a půl roku všechny možné kombinace registračních značek na osobní vozidla. Nyní je na konci série začínající sedmičkou.

Jak bude situace v budoucnu řešena, zatím není jasné. „Za dva a půl roku Praha vyčerpá všechny možné kombinace, zbývají už pouze dvě série začínající číslicemi 8 a 9,“ řekl agentuře ČTK zástupce vedoucího evidence vozidel Petr Adámek. Řešení budoucího nedostatku kombinací značek je v kompetenci ministerstva dopravy. Podle Adámka již v minulosti padly návrhy možných řešení a změny podoby značek. Přijato ale zatím žádné rozhodnutí nebylo.

Pražskou značku tvoří v levé části kombinace číslic a písmen a v pravé části pak jsou čtyři číslice. Město dále eviduje téměř tři tisícovky registračních značek na přání a stovky značek pro elektromobily. V hlavním městě je registrováno 1,224 milionu provozovaných vozidel.

Registrační značku, která již byla zlikvidována, následně není možné znovu používat a přidělit ji jinému vozidlu.