„Kdo nespěchá, ušetří." Za rychlé doručení si lidé připlatí, plánuje Česká pošta

Lidé, kteří nespěchají s doručením zásilky, ušetří na poštovném. Takový je plán generálního ředitele České pošty Romana Knapa, který by tento systém chtěl zavést od druhého čtvrtletí příštího roku. Model v současnosti pošta testuje, případná změna by podléhala schválení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Česká pošta by takto mohla ušetřit až půl miliardy ročně.

Dvourychlostní doručování dopisů by mělo být podle Knapa založené na principu, který pojmenoval „kdo nespěchá, ušetří“. „Dnes máme jednu známku za 19 korun a vše doručujeme v jednom režimu. Pokud vám stačí, aby nebyl dopis doručen zítra, ale pozítří, tak ušetříte. Ta jiná známka bude levnější,“ vysvětluje Knap.

Zatím ale neupřesňuje, kolik by pomalejší způsob doručení měl stát. „Počítáme to, podléhá to i schválení ČTÚ. Dokud to nebude projednáno, tak to nemůžu komunikovat,“ doplňuje.

Zvažovaný model souvisí s plánovaným přechodem na novou logistickou síť a mohl by být spuštěn 1. dubna 2020, dodal Knap. Pošta v této souvislosti uvažuje, jestli opustí svou hlavní logistickou centrálu v pražských Malešicích.

„Do 1. dubna musí být vše jasno, musí to být s předstihem komunikováno, je to provázané i s tím, kde bude nové logistické centrum,“ upřeňuje generální ředitel České pošty. Pošta o umístění centra jedná s Českými drahami i Správou železniční dopravní cesty.