Kobra hlásí další úlovek: 650 milionů za podvod s palivy

Praha - Speciální útvar Kobra zabránil podvodu při obchodu s pohonnými hmotami. V případu s názvem Othello zabránil krácení daně u nového subjektu, který do Česka dovážel pohonné hmoty. Pokud by tým nezasáhl, vyšplhala by se škoda až na 650 milionů korun. Útvar také zajistil 700 tisíc litrů paliv.

Specialisté celní, finanční správy a protikorupční policie před několika měsíci získali informace o možném zneužití systému přijímání a distribuce pohonných hmot a hrozícímu úniků velkých nedoplatků na DPH a spotřební dani.

Podezřelý daňový subjekt začal podle zástupce ředitele Generálního ředitelství cel Davida Chovance do Česka dovážet velké množství pohonných hmot zejména z Německa, které nakupoval bez daně. Ovšem při prodeji odběratelé už daně platili. Daňový subjekt pak místo zaplacení daní zvýšené finační prostředky investoval do nákupu dalšího zboží, a tak se zvyšovaly příjmy firmy i objemy dovážených pohonných hmot.

David Chovanec, zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel

„Celý model připomínal tzv. snowball effect neboli efekt sněhové koule. Daňový subjekt nakupuje pohonné hmoty logicky bez daně. A v okamžiku, kdy je prodává svým odběratelům, tak od nich inkasuje příslušné daně, tudíž částku daňové povinnosti má k dispozici. Nicméně ji znovu otočí do nákupu pohonných hmot.“

Tým se proto začal zabývat finančními toky v daňovém subjektu a jeho majetkovou strukturou. Podle Jiřího Žežulky z Generálního finančního ředitelství šlo o společnost s nízkým majetkem a omezeným ručením, která fungovala v pronajatých prostorách. Na řízení podniku se podílely dvě osoby, které byly za daňovou trestnou činnost v minulosti odsouzeny. Za několik měsíců firma podle Žežulky dosáhla obratu kolem 2,6 miliardy. „Protože nebyl daňový subjekt schopen zajišťovací příkazy uhradit, provedli jsme exekuci,“ dodal Žezulka.

Palivo prodávaly neznačkové čerpací stanice po celé zemi. Nakupovaly ho zhruba o 80 haléřů levněji, než byla oficiální nabídka. A levněji pak tankovali i řidiči. Vydělávali vlastně všichni, jen státu hrozilo, že peníze z daní nikdy neuvidí. Firma nevlastnila žádný majetek a daně se vyšplhaly už na stovky milionů.

Správci daně zachránili zhruba 650 milionů

Finanční správa na účtech podezřelé společnosti zabavila 260 milionů, přičemž nedoplatek na dani činil 270 milionů. Také celní správa zabavila na účtech zhruba 350 milionů, zatímco daňový nedoplatek byl zhruba 370 milionů korun. Zbývajících 30 milionů chtějí správci daně získat prodejem zabavených pohonných hmot.

Pokud však teď podnikatelé daně doplatí, mohou v činnosti dál pokračovat nebo založit společnost novou. Státu totiž škoda nevznikla. „Není, a v tom jsme zajedno, naším cílem za každou cenu trestně postihnout pachatele. Někdy je efektivnější předejít vůbec páchání trestné činnosti,“ vysvětlil náměstek ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Vild.

Byznys navíc byl podle Chovance ztrátový: „Tento model není nezákonný, ale má-li stát vybrat příslušné daně, tak musí vědět, že daňový subjekt je proti jakémukoliv výpadku pojištěn.“

Jedná se o další výsledek vyšetřování speciálního útvaru Kobra, který vznikl po vzoru podobného týmu působícího na Slovensku. Tým se skládá ze zhruba stovky odborníků z finanční správy, celní správy a policie, kteří dříve pracovali samostatně. Od letoška si mohou vyměňovat informace a vybírat kauzy k řešení. Útvar již obvinil čtyři lidi kvůli podezření z daňového podvodu za téměř 270 milionů korun. Spolupracoval také na případu pěti lidí a jedné firmu, které tento týden navrhla protikorupční policie obžalovat kvůli krácení daní, jímž způsobili škodu 289 milionů korun. Na dalších kauzách tým pracuje.