ČSÚ: Češi pracují déle než Evropané, chybí částečné úvazky

Praha – Ve srovnání s Evropou nabízejí české firmy jen minimum zkrácených úvazků. Zatímco například v Nizozemsku je téměř polovina lidí zaměstnaná na nějakou formu částečného úvazku, v Česku činí tento podíl jen 5,8 %. Podle Českého statistického úřadu tak Češi tráví v práci asi 41 hodin týdně. Průměr osmadvacítky je přitom 37 hodin.

„České firmy mají bohužel stále mentalitu vlastnictví. Ty firmy, které se naučí dávat i zkrácené úvazky nebo mít externí spolupracovníky, na tom budou výrazně lépe,“ komentoval čísla odborník na personalistiku Jan Bubeník.

Rozdávat zkrácené úvazky se české firmy zdráhají, s pracovními smlouvami na dobu určitou naopak nešetří. Podíl osob pracujících na základě termínované smlouvy loni stoupl na rekordních 10 %. „Zaměstnavatelé toto řešení volí stále častěji a netýká se to jen juniorských pozic,“ upozornila Gabriela Strašilová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Česko se v rámci Evropy vyznačuje rovněž tím, že dominantní část pracovní síly je zaměstnaná v průmyslu a stavebnictví (37,5 %). V ostatních státech Evropské unie pracuje v tomto sektoru jen každý čtvrtý. „Když je malá ekonomika velmi silně orientovaná na jeden segment, tak to přináší určitou zranitelnost. Často to ale jinak ani nejde,“ uznává hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Česko zároveň patří mezi země s nejvyšší zaměstnaností starších mužů ve věku od 55 do 64 let (62,6 %). „Český trh práce stárne,“ upozornil statistik Ondřej Nývlt. Naopak podprůměrné je v tuzemsku uplatnění starších žen (pouze 41,4 % oproti 43,3 % v EU).

Praha si vede dobře i v evropském srovnání

Celková míra nezaměstnanosti v Česku loni dosáhla 7 %, po Nizozemsku, Německu a Rakousku tak byla čtvrtá nejnižší v EU. Státy osmadvacítky zaznamenaly průměrnou nezaměstnanost 11 %. Nejvyšší nezaměstnanost mají Řecko (27 %) a Španělsko (25 %).

Míra harmonizované nezaměstnanosti v EU
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Co se týče regionů, lze najít ještě větší rozdíly. Vůbec nejnižší počet lidí bez práce zaznamenal v roce 2013 německý Oberbayern (2,6 %). Špatně si ale nevedla ani Praha, která obsadila v celoevropském srovnání šesté místo s mírou nezaměstnanosti 3,1 %. Na předchozích pěti místech byly výhradně německé nebo rakouské regiony.

Na opačném konci pomyslného žebříčku 272 evropských regionů se nachází převážně části Španělska. Vůbec nejhorší situace panuje v regionu Andalucía, kde míra nezaměstnanosti dosahovala 36,2 %.

Za prací do jiného kraje dojíždí 6 % Čechů

Mimo kraj svého bydliště dojíždělo za prací v roce 2013 téměř 300 000 lidí, tedy asi 6 % všech pracujících. Počet dojíždějících přitom stále roste. Většina z nich (168 000) míří za prací do Prahy. V ostatních krajích se jednalo řádově o tisíce lidí. Jedná se především o mladší lidi s vyšším vzděláním, mužů je mezi nimi dvakrát víc než žen.