Uzemnění Boeingů 737 MAX zasáhlo Smartwings. Lidé to pocítí na dovolených a regionální letiště na provozu

Události: Ohrožené lety kvůli delší odstávce boeingů (zdroj: ČT24)

Před měsícem začal v mnoha zemích světa platit zákaz letů pro Boeing 737 MAX. S rozhodnutím se musely vypořádat aerolinie, které mají tento typ dopravního letounu ve svých flotilách, včetně tuzemských Smartwings. Uzemnění nových boeingů ale znamená problémy i pro cestovní kanceláře, které už prodaly zájezdy, a v neposlední řadě také pro regionální letiště. Ta přicházejí o linky.

Manželé Komárovi z Pardubic si koupili zájezd do bulharského Burgasu s tím, že odletí přímo z terminálu v Pardubicích. Cestovka jim ale oznámila, že budou muset změnit plány. To vše kvůli sedmi odstaveným Boeingům 737 MAX společnosti Smartwings, které už měsíc stojí zaparkované u hangáru v Praze.

V pátek proto manžele hledali v cestovní kanceláři řešení. „Cestovka nám vyšla vstříc. Nabídli několik variant, my jsme se nakonec rozhodli, že posuneme celý termín zájezdu.“

A nakonec poletí i z Pardubic, jak chtěli. Jejich let ale neodbaví Smartwings. Předseda představenstva společnosti EBA, která provozuje Letiště Pardubice, Petr Juchelka uvedl, že by se mělo jednat o turecké a bulharské letecké společnosti. „Zatím máme na letošní sezonu potvrzeno pět charterových letů ze třinácti,“ dodal.

Letecký dopravce Smartwings počátkem dubna oznámil, že v létě omezí kapacity svých letů o osm procent. Společnost tak dočasně pozastaví provoz některých linek nebo sníží počet letů do vybraných destinací. Na linkách také upraví letové časy. Zákazníkům dotčených spojů dopravce nabídne jiné lety, případně vrácení peněz.

„Činíme veškerá opatření pro to, abychom minimalizovali dopady na letní sezonu a na naše klienty. Přistoupili jsme zatím k tomu opatření, že pravidelné lety z Pardubic operovány nebudou,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. 

Cestovní kanceláře mají napilno

Samotný cestující by – pokud už odletí – neměl poznat rozdíl. Konkrétní cestovky se ale zapotí, aby situaci zvládly hladce. Potvrzuje to i majitel jedné z posledních cestovek, která sídlí na severu Moravy. Na letošní sezonu už prodali několik tisíc zájezdů s odletem z Ostravy. Hlavně do Turecka a Řecka. Teď denně lobbuje za to, aby letadla v Ostravě byla.

„Pokud by byly některé lety odloženy tak, že by se musely realizovat z Brna, z Prahy, případně z Katovic, informovali bychom klienty a hledali řešení s nimi,“ říká majitel CK Marted Miroslav Jůva.

Všechny své klienty, kterým prodali zájezd na léto do Řecka, kontaktovali i pracovníci cestovky CK Iríny Tours. „Když klient přijde do jakékoliv cestovní kanceláře a nebo ke zprostředkovateli, k agentuře, která to jen prodává, je ze zákona povinné, aby měl veškeré informace,“ říká majitelka cestovky Sotira Korecká Margaritopulu.

Cestovní agentura Invia v současné chvíli disponuje informacemi o zrušení některých letů na letní sezonu s odletem z Pardubic. Může však dojít i k dalším změnám.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Zatím mohou být relativně v klidu ti, kteří mají koupenou dovolenou s odletem z Brna. „Jsme se Smartwings v kontaktu. Víme, že v tuto chvíli optimalizují letní letové řády a věříme, že se to cestujících z Brna dotkne v minimálním množství,“ říká vedoucí přepravního provozu Letiště Brno Radek Lang.

Situace se může změnit ze dne na den, to ale podle provozovatelů letišť není v letectví nic nového. „Letecký byznys je v tomto docela specifický. Letecký partner se nám zaknihuje do systému, ale pak to klidně den předem zruší. Nebo oznámí, že nepoletí. My to můžeme vzít pouze na vědomí,“ podotýká Petr Juchelka. 

Velcí hráči vyjednávají

Nejvíce se Smartwings jednají velké cestovní kanceláře. Tiskový mluvčí společnosti Fischer Jan Bezděk očekává, že současná situace zasáhne hlavně letošní last minute zájezdy. Jejich kapacita bude určitě menší než v minulých letech. Klienti by proto podle něj neměli s nákupem zájezdu čekat až na poslední chvíli.

Zástupce dalšího velkého hráče, Čedoku, hovoří o probíhajících jednáních s dopravci. Představitel Exim Tours pak slibuje podat bližší informace příští týden. 

Letiště Pardubice
Zdroj: ČT24

Těžké dny pardubického letiště

Odstávka Boeingů 737 MAX ovlivňuje i tuzemská mimopražská letiště. Ta se už dříve potýkala s ubývajícím počtem linek i cestujících. Nyní se do nepříjemné situace dostává zejména terminál v Pardubicích. 

Je to přitom jen rok a pár měsíců od chvíle, co tu byl otevřen nový terminál za zhruba čtvrt miliardy korun. Kromě „zásahu“ od Smartwings se musí vyrovnat i s pondělním rozhodnutím Ryanairu o zrušení spojů do Londýna.

„Stávající situace je opravdu tragická, protože přichází jedna negativní informace za druhou. Nesmí nastat situace, že to bude jako škola bez žáků, nemocnice bez pacientů, nebo dálnice bez aut,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Právě tento kraj a město Pardubice jsou jedinými akcionáři provozovatelské společnosti EBA. 

Pardubické letiště vloni odbavilo 147 tisíc cestujících. Odchod leteckých dopravců Smartwings a Ryanair znamená výpadek 80 tisíc lidí, tedy víc než poloviny.

Ostrava bez pravidelného letu

Linky z malých letišť dopravci obětují jako první. Na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově tento pátek, stejně jako v pondělí, středu a v sobotu není naplánovaný ani jeden pravidelný nebo charterový let. Během dne přistávají pouze soukromá nebo nákladní letadla.

Brněnské letiště je na tom alespoň prozatím lépe.  Aktuálně provozuje tři pravidelné linky – do Londýna, Milána a od začátku dubna také do Berlína. Létá se navíc i do 24 destinací.

Pro všechna malá tuzemská letiště budou klíčové letní letové řády dopravců. Až z těch se dozví, jestli se jejich odletové haly v létě alespoň někdy naplní.