Babiš obměnil orgány Českého Aeroholdingu, Čepra i Mera

Praha – Řídicí a dozorčí orgány několika státních firem se doslova otřásly v základech. Ministerstvo financí kompletně změnilo složení představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Jak už dříve uvedl šéf úřadu Andrej Babiš (ANO), změny by měly připravit holding na vstup na pražskou burzu cenných papírů. Ministerstvo také vyměnilo většinu členů dozorčích rad podniků Mero a Čepro. U obou navíc snížilo počet členů těchto rad z osmi na pět.

Mezi odvolanými členy představenstva Českého Aeroholdingu jsou prezident Českých aerolinií Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josef Adam. V představenstvu nově usednou konzultant Václav Řehoř, bývalá auditorka PwC Zuzana Tairová a právník z advokátní kanceláře White & Case Petr Pavelec.

Kromě změn v představenstvu obměnilo ministerstvo i dozorčí radu státní společnosti. V té zasednou ekonom Jan Švejnar, Tomáš Šabatka, Jiří Opletal, Petr Blažek a Michal Požár. „V rámci koalice jsme se domluvili, že budeme obsazovat dozorčí radu odborníky, kteří mají zkušenosti s řízením velkých firem. Máme na to personální výbor, který analyzuje kandidáty,“ avizoval v polovině června ministr financí.

Personální změny mají podle resortu Aeroholding připravit před tím, než vstoupí na pražskou burzu cenných papírů. Společnost kvůli tomu už požádala o přidělení ratingu od mezinárodní agentury Moody's. Dostala hodnocení A3. Vstupu na burzu nicméně musí podle ministerstva financí předcházet ještě změna zákona, který blokuje prodej strategických pozemků pražského letiště, jako jsou přistávací dráhy a další infrastruktura pro odbavování letadel.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle Babiše by vláda mohla uvedením Aeroholdingu na burzu získat další peníze do státního rozpočtu. „Nechali bychom si 60 nebo 65 procent akcií, a 40 dali na burzu,“ řekl šéf státní kasy začátkem května v rozhovoru pro časopis Týden.

„Případné upsání Českého Aeroholdingu by přineslo na BCPP nový, dosud nezastoupený sektor. Akcie aerolinek jsou po světě mezi investory oblíbené, jen je potřeba počítat u jejich ceny s velkou volatilitou. Hlavními faktory, které pak cenu akcií ovlivňují, jsou samozřejmě ceny ropy a případné pády letadel či přímo teroristické útoky,“ komentoval záměr makléř České spořitelny Martin Urban.

Český Aeroholding vznikl v březnu 2011, sdružuje firmy vlastněné státem podnikající v letectví a souvisejících pozemních službách, například Letiště Praha nebo České aerolinie. Hlavním důvodem spojení byly provozní a finanční úspory. Jediným akcionářem skupiny je stát reprezentovaný ministerstvem financí.

Čepro a Mero by měly více spolupracovat

Stát provedl změny taky v orgánech Čepra a Mera, které zajišťují přepravu a prodej ropy a ropných produktů. Do každé z nyní pětičlenných dozorčích rad ministerstvo dosadilo čtyři nové zástupce. V Meru jsou to Otokar Krejsa, Ivan Souček, Petr Blažek a Stanislav Bruna, v Čepru také Krejsa, Souček a Blažek a s nimi ještě Roman Vaigel. Jak upozornil server iDNES.cz, Souček, Bruna a Krejsa v minulosti působili v petrochemickém holdingu Unipetrol.

„Hlavním úkolem nových členů dozorčích rad společností Mero a Čepro bude především hledání synergií mezi těmito společnostmi a nastavení nové strategie fungování. Ministerstvo financí chce, aby se noví členové zaměřili především na hospodaření a další rozvoj,“ sdělil mluvčí resortu Radek Ležatka. „Dnešní rozhodnutí valných hromad navazují na již dříve pronesená slova ministra financí Andreje Babiše, který zdůraznil, že bude chtít, aby stát aktivně vykonával akcionářská práva prostřednictvím zástupců v dozorčích radách,“ doplnil.

Stát změnil dozorčí rady (zdroj: ČT24)

Čepro provozuje v tuzemsku produktovody o objemu 47 000 metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží s kapacitou 1,76 milionu metrů krychlových a také síť 191 čerpacích stanic EuroOil. Společnost Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL. Její strategický význam spočívá zejména v tom, že je jediným přepravcem ropy do ČR.

Stranou změn nezůstal ani český energetický holding ČEZ, jehož dozorčí radu ministerstvo financí rovněž podstatně obměnilo (celá zpráva).