Druhému pilíři zvoní hrana, nová komise ho má definitivně zrušit

Praha – Nová komise k dlouhodobému řešení důchodového systému bude mít za úkol do ledna 2016 zrušit druhý pilíř penzijního systému. Komisi, v níž budou zastoupeny všechny parlamentní strany, dnes představil premiér Bohuslav Sobotka. Očekává zároveň, že přinese návrh, jak dále rozvíjet třetí pilíř a jak stanovit věk pro odchod do důchodu spravedlivějším způsobem.

Vláda chce změny důchodového systému realizovat na základě širšího konsenzu. Proto byla ustavena speciální komise při ministerstvu práce a sociálních věcí, kde zasednou zástupci parlamentních stran a experti. „Naší ambicí je, aby tady byl nastaven takový důchodový systém, který přežije všechny další vlády, bude stabilní a bude lidem dávat jistotu, že dnes, pokud pracují, budou vědět, čeho se dočkají v penzi,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Tým povede expert ČSSD Martin Potůček.

Druhý pilíř? „Apendix důchodového systému,“ tvrdí Sobotka

Sobotka požádal komisi o to, aby dala vládě doporučení, jakým způsobem zrušit do roku 2016 druhý pilíř v rámci důchodového systému. „Je to apendix důchodového systému, který se rozhodla tato vládní koalice odstranit,“ podotkl. Připomněl, že se do něj přihlásilo příliš málo lidí. Sociální demokraté už před volbami říkali, že ho po nástupu k vládě zruší. Dotkne se to asi 80 tisíc lidí, kteří si takto spoří.

Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí:

„Sociální demokracie a komunisté agresivní a negativistickou kampaní vyděsili veřejnost do té míry, že lidé měli oprávněné obavy do druhého pilíře peníze dávat, když nám je nakonec stejně socialisté zruší, nebo dokonce znárodní.“

Od komise Sobotka také očekává, že konkretizuje věk odchodu do důchodu. „Byl bych velmi rád, kdyby věk pro odchod do důchodu byl stanoven realisticky a spravedlivěji a aby jediným parametrem nebylo datum narození, ale také střední délka dožití,“ podotkl Sobotka. Nyní věková hranice pro odchod do penze není stanovena a každoročně se odsouvá o několik měsíců.

Do třetího pilíře vstoupily čtyři miliony lidí

Komise by také měla přinést doporučení, jak dále postupovat s reformou stávajícího třetího pilíře. „Na rozdíl od druhého pilíře ten třetí rušit nechceme, naopak ho chceme rozvíjet,“ konstatoval premiér. Komise by tedy měla přijít s návrhem, jak postupovat, aby byl tento pilíř, do nějž se zapojilo několik milionů lidí, byl prospěšnější všem. Cílem je zvýšit motivaci k tomu, aby si Češi a Češky odkládali na stáří víc.

Spoření
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Podle prvního plánu by komise měla mít ještě další tři cíle. Měla by najít nový valorizační mechanismus, který by zajistil důstojnou penzi po celou dobu jejího pobírání i udržitelnost systému. Změnit by se měly i parametry, aby se posílila zásluhovost. Zohlednit se má také počet vychovaných dětí.  

Marksová podle svých slov požádala všechny parlamentní strany o to, aby navrhly členy a členky komise i odborníky. Chce prý dosáhnout podoby důchodové reformy konsenzem. ČSSD na jednání posílá šéfa svého poslaneckého klubu Romana Sklenáka. Lidovci nominovali svého místopředsedu Jana Bartoška. Za ANO v týmu usedne poslankyně Radka Maxová. Komunisty by mohl zastupovat poslanec Miroslav Opálka, ODS poslanec Adolf Beznoska a Úsvit poslankyně Jana Hnyková. Odbory bude reprezentovat místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. Komise se sejde poprvé v úterý 13. května, aby tyto návrhy projednala.