I v Česku se plýtvá jídlem. Ale zároveň přibývá způsobů, jak ho lépe využít

7 minut
Události: Jak využít nespotřebované jídlo?
Zdroj: ČT24

V Česku se plýtvá jídlem. Zvláště v období Vánoc, kdy lidé nakupují do zásoby a nakonec nezvládnou všechno zpracovat. Platí to ovšem i pro restaurace. Jejich majitelé se hájí tím, že počet porcí se jen těžko odhaduje.

Některé restaurace zavádějí slevy, které nasazují před ukončením otevírací doby. Pokud mají vlastníci provozoven přesto přebytky, rádi by jídlo darovali. Většinou ale nevědí jak. Navíc je svazuje hygienická vyhláška. Začínají se však objevovat organizace, které se nespotřebované jídlo snaží rozdat mezi samoživitele nebo bezdomovce.

Redaktorka ČT sledovala dění v Bistru Monk v centru Prahy. Ještě v poledne nic nenasvědčovalo tomu, že by jídlo zbylo. Provozovna byla plná, kuchaři se nezastavili. Jiný obrázek ovšem nabídla jedenáctá hodina večerní. 

Podle manažerky podniku sehrálo roli sychravé počasí. Do tří hodin odpoledne tam měli plno, pak už ale chodilo méně lidí. „Zbyl nám quiche, skořicové šneky a croissanty. Buď si to vezmu domů, nebo tím podělím personál,“ uvedla manažerka Maja Vavřačová. Zbylé jídlo by ráda darovala, jenže neví komu. Navíc by musela najmout někoho, kdo by ho odvezl. „Nemyslím si, že je to v našich silách jak časově, tak finančně,“ dodala.

Plýtvání potravinami
Zdroj: ČT24

 Výkonný ředitel gastro start-upu vyvíjecího pokladní systémy Storyous Igor Třeslín tvrdí, že v roce 2017 bylo vyhozeno 100 tisíc tun potravin. „My jsme to počítali z našich interních systémů, máme těch restaurací tisíce,“ uvedl. 

Převážet někam zbylé uvařené jídlo se sice dá, ale musí se dodržet přísné hygienické normy. Třeba udržovat jeho teplotu. Nesmí se dlouho skladovat ani opakovaně ohřívat. „Je to náročné pro sběrné banky. Nemají potřebné zařízení, které je drahé, aby mohli uchovávat tyto čerstvé potraviny. Nemají ani auta, jak je převést,“ řekl Třeslín.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Evropě už existuje mobilní aplikace, kam je možné přebytky v gastronomii nahlásit. Každý si díky ní snadno vyhledá, kdo a kde nabízí potraviny se slevou, nebo zdarma. V Česku podobná aplikace teprve vzniká. Už teď je ale možné přebytky darovat, hlavně ze studené kuchyně. 

Jeden z příkladů ukazuje křesťanská komunita Sant'Egidio. „Jednou se nám podařilo, že nám z konference darovali pár krabic jídla. Nevěděli, kam to dát, a znali někoho od nás,“ vzpomíná na začátky členka organizace Monika Hanych. Nespotřebované jídlo získávají z večírků, konferencí nebo marketingových akcí. Nabídnout je může kdokoliv. V Praze ho rozdávají v pondělí a v úterý. Bývají to chlebíčky, obložené bagety i nějaké sladkosti.

Organizace podobně pomáhá potřebným také v Brně a Olomouci.

Plýtvání potravinami
Zdroj: ČT24

Jídlo se daří zachraňovat rovněž díky potravinovým bankám. Od letoška platí zákon, který nařizuje, aby supermarkety darovaly to, co neprodají, charitě. Zapojilo se přes 800 obchodů, dalších 500 čeká na navázání spolupráce. Má to ale háček: bankám chybí dost peněz, aby pro jídlo mohly jezdit, skladovat ho a posílat dál.

„Dostáváme od ledna díky zákonu každý den čerstvé potraviny, které se nejrychleji kazí. To je ovoce, zelenina, pečivo, uzeniny, maso, mléčné výrobky, jogurty. Velmi málo dostáváme trvanlivé potraviny. Konzervy už vůbec ne,“ uvedla předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová.

Plýtvání potravinami je celosvětový problém. Podle OSN se každý rok na světě vyhodí třetina celé potravinové produkce. Je to celkem 1,3 miliardy tun jídla. Na světě přitom hladem a podvýživou trpí miliarda lidí.

V popelnicích končí podle tohoto zdroje skoro polovina vypěstovaného ovoce a zeleniny, víc než třetina ryb a mořských plodů, zhruba třetina obilovin a pětina mléčných výrobků a masa.

Nejlépe si vede Francie

Žebříček zemí, které se mohou pochlubit nejlepší potravinovou udržitelností, vede Francie. Dopomohla jí k tomu opatření proti plýtvání potravinami a podpora ekologického zemědělství. Česká republika obsadila mezi 67 měřenými zeměmi sedmé místo. Vyplývá to z údajů společnosti Economist Intelligence Unit a nadace Barilla Center for Food & Nutrition, které byly zveřejněny v listopadu, uvedla agentura ČTK. 

V první sedmičce se za Francií a před Českou republikou umístilo Nizozemsko, Kanada, Finsko, Japonsko a Dánsko. Česko za sebou v měření plýtvání potravinami, udržitelného zemědělství, zdraví a výživy nechala třeba Švédsko, Rakousko nebo Austrálii. Z rozvojových zemí se nejvýše - na 12. místo - probojovala Rwanda. Čína, Spojené státy ani Británie se nedostaly ani do první dvacítky.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 11 hhodinami

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
před 11 hhodinami

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
včera v 16:49

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
včera v 16:32

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
včera v 09:39

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
včeraAktualizovánovčera v 09:23

Platy ve státní sféře porostou podle Babiše i v rozpočtovém provizoriu

Platy učitelů, policistů, vojáků, úředníků a dalších státních zaměstnanců by od ledna mohly vzrůst i přesto, že Česko bude od začátku roku v rozpočtovém provizoriu. V rozhovoru pro ČT to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Provizorium přitom umožňuje vládě utratit každý měsíc jen dvanáctinu výdajů z předchozího roku. Třeba budoucí ministr školství Robert Plaga (za ANO) plánuje tarifní platy učitelů zvýšit od ledna o sedm procent. Stejný nárůst pro ně schválila na podzim i vláda Petra Fialy (ODS).
13. 12. 2025

Města plánují na příští rok deficitní rozpočty, realita může být jiná

Města po celém Česku schvalují návrhy rozpočtů pro příští rok. I tentokrát mají ta největší v plánu hospodařit většinou se schodky. U Prahy a všech sedmadvaceti statutárních měst je schválený nebo navržený deficit dohromady přes 21 miliard korun. Realita se proti schválenému rozpočtu u měst často dost liší. Radnice tak třeba peníze neutratí a končí v plusu nebo na nule. Za přebytky na účtech je opakovaně kritizuje ministerstvo financí.
13. 12. 2025
Načítání...