Predikce ministerstva financí je podle výboru pro rozpočtové prognózy realistická

Výbor pro rozpočtové prognózy hodnotí listopadovou makroekonomickou predikci ministerstva financí jako realistickou. Stejně tak zhodnotil nový odhad daňových příjmů, které v srpnu naopak považoval za nadhodnocené. Informoval o tom v pondělí mluvčí Národní rozpočtové rady Janis Aliapulios.

Ministerstvo financí v nové listopadové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,0 procenta a příští rok na 2,9 procenta. Letos by měl být podle ministerstva hospodářský růst tažen investicemi, které jsou podpořeny penězi z evropských fondů a potřebou firem inovovat technologické vybavení. V roce 2019 bude hlavním tahounem růstu opět spotřeba domácností. 

„Zatímco v případě odhadu vývoje ekonomiky je hodnocení výboru stejné jako při posledním jednání v srpnu, u daňových příjmů došlo oproti létu ke změně. Srpnové odhady daňových příjmů totiž výbor považoval za nadhodnocené. Listopadová úprava však posunula fiskální prognózu ministerstva financí směrem k realistickým hodnotám,“ uvedl Aliapulios.

Veřejné finance skončí podle ministerstva v přebytku

Zároveň výbor vyhodnotil jako realistický Fiskální výhled ČR, který rovněž zveřejnilo ministerstvo financí. Podle něj letos veřejné finance skončí v přebytku 1,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Přebytek by se přitom měl v poměru k HDP v dalších letech snižovat až na 0,8 procenta v roce 2021.

„V hodnocení fiskální prognózy tentokrát panovala mezi členy výboru velká shoda,“ uvedl předseda výboru Pavel Sobíšek.

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování svého rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce. Výsledek posouzení je ministerstvo financí podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti povinno zohlednit při svých prognózách.

Výbor pro rozpočtové prognózy je desetičlenný a zasedají v něm přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. Předsedou výboru byl v dubnu 2018 jmenován Pavel Sobíšek, místopředsedou výboru je hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.