Trampolínové centrum v Praze někdo zapálil, škoda je 20 milionů

Páteční požár trampolínového centra v pražských Vysočanech byl založen úmyslně, oznámila policie. Vzhledem ke škodě odhadnuté na 20 milionů korun kriminalisté věc vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení. Na webu pražské policie to v sobotu odpoledne uvedl její mluvčí Tomáš Hulan. O stavu budovy, které při požáru spadla část střechy a hrozí zřícení štítové stěny, rozhodne v příštích dnech statik, uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Trampolínové centrum bylo tři týdny mimo provoz a uvnitř nikdo nebyl. Místo požáru v sobotu prohlédli vyšetřovatelé se psem vycvičeným na vyhledávání zápalných látek.

„Kompletní prošetřování celé události převzali do své kompetence kriminalisté Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Ti událost prošetřují pro podezření z trestného činu obecné ohrožení,“ uvedl Hulan.

Možnost vzniku ohně od technické závady vyšetřovatelé vyloučili už dřív. Objekt byl totiž v posledních zhruba dvou týdnech odpojen od veškerých energií.

K požáru hasiči vyjížděli v pátek po 20:00. Budova na ploše 30 krát 50 metrů byla požárem zasažena v plném rozsahu. Poté se zřítila část střechy haly, ve které hořel převážně molitan a vybavení sportovního centra. Z hořící budovy stoupal hustý dým. Postupně na místě zasahovalo 80 hasičů.

Chemici pražských hasičů a laboratoře z Kamenice měřili koncentrace nebezpečných látek v ovzduší, výsledek byl negativní. Velitel zásahu povolal na místo Český červený kříž, který pro zasahující hasiče zajistil zázemí. Obyvatelům v okolí policie doporučila, aby omezili větrání svých bytů. 

Asi po 90 minutách od vzniku požáru se plameny dál nešířily, stále ale hrozilo zřícení jižní štítové stěny haly. „Po zhodnocení stavu stěny v 00:50 hodiny bylo rozhodnuto, že stržení je v tuto chvíli riskantní. O dalším řešení stavu budovy rozhodne statik během následujících dnů,“ uvedl Kavka.

V hale do října působilo centrum Freestyle Kolbenka. Centrum koncem října na Facebooku k uzavření haly uvedlo, že majitel haly na jaře požádal o razantní zkrácení nájemní smlouvy. Podle centra chtěl majitel halu zbourat a postavit na místě lukrativnější nemovitost.