ČT: Vláda začala hledat způsob, jak snížit podporu solárním elektrárnám

Události: Podpora obnovitelných zdrojů, ale... (zdroj: ČT24)

Podíl slunce, větru, vody nebo biomasy na výrobě elektřiny a tepla i v dopravě se má v budoucnu dál zvyšovat. Stát se ale chce vyvarovat problémů, které způsobil solární boom v letech 2009 a 2010. ČT zjistila, že vláda už začala hledat způsob, jak podporu hlavně solárním elektrárnám znovu snížit. Možné návrhy mají být známy na začátku příštího roku.

Výši státní podpory obnovitelným zdrojům dlouhodobě kritizuje prezident republiky Miloš Zeman. Letos v říjnu řekl ve sněmovně jednoznačně, že více než 26 miliard na obnovitelné zdroje energie považuje za největší příklad plýtvání státními penězi. A poslancům při jednání o rozpočtu navrhl výrazně je snížit.

„Hledáme společně cesty, jak tyto dotace legitimním způsobem omezit, ať už formou překompenzací, solární daně a jinými nástroji,“ řekl tehdy prezident.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ČT sdělil, že vláda už začala hledat způsob, jak dotace solárním elektrárnám snížit. Na konzultacích se podle něj podílejí i experti polostátní energetické společnosti ČEZ. „Ministryně (financí Alena) Schillerová má s těmito lidmi jednat a vydat nějaké stanovisko,“ řekl premiér. 

Obnovitelné zdroje – dotace
Zdroj: ČT24

Schillerová (nestr. za ANO) ale nechce jít cestou speciálního zdanění. Tu už v letech 2011 až 2013 zvolili poslanci u výnosů větších solárních elektráren. Ministryně se obává hlavně případných soudních sporů. „Skutečně bych se bála nějakého dodatečného daňového zatížení. Nakonec vidíme, že máme dneska arbitrážní spory,“ uvedla. 

Letos vydá stát na podporu výroby elektřiny ze solárních panelů, větru či vody nejvíc peněz v historii. Víc než 26 miliard. Dotace na obnovitelné zdroje patří mezi deset největších výdajů rozpočtu. Snížení státní podpory považuje ministryně za schůdnější než dodatečné daně.

„Musíme zvažovat změnu výkupních cen. Analyzujeme všechny cesty,“ řekla Schillerová. Návrhy chce předložit na začátku příštího roku. 

Snížit podporu ano, ale jak?

S případným snížením podpory souhlasí většina sněmovních stran. Ani ony ale zatím neznají způsob, jak konkrétně to udělat. „Je velice obtížné to právně uchopit. To znamená, je to na hlubokou analýzu,“ uvedl předseda hnutí SPD Tomio Okamura. 

Podobně to vidí i Piráti. „To je velice složitá otázka vzhledem k arbitrážím, které nám hrozí,“ připustil místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík. 

Pravice, která 26procentní zdanění před sedmi lety prosadila, by naopak už dnes pravidla podpory obnovitelných zdrojů neměnila. „Měnit podmínky každé dva roky mi prostě nepřijde fér,“ uvedl exministr financí a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Musíme nést důsledky předchozích vládních reprezentací,“ podotkl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. 

Dnes stát daní výkupní ceny solární elektřiny 10 procenty. Týká se to ale jen elektráren, které začaly fungovat v roce 2010.

Podporu kritizoval v minulosti i Nejvyšší kontrolní úřad. Odhadl, že jen do roku 2030 náklady státu, lidí a firem na obnovitelné zdroje vzrostou celkem na bilion korun. Šéf úřadu Miloslav Kala říká, že poslance varoval už před deseti lety.

„Já jsem v té době i vyzýval Poslaneckou sněmovnu a příslušné instituce, aby se tou situací zabývaly, protože už dlouho bylo zřejmé, že ta situace graduje do velkého problému,“ sdělil Kala.  

Výroba elektřiny z větru: vláda počítá se systémem aukcí

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek zveřejnilo návrh novely zákona, která stanoví pravidla podpory pro obnovitelné zdroje energie do budoucna. Od pátku čeká resort na připomínky. Vláda a zákonodárci by se měli zabývat novelou v příštím roce.

Společně s obnovením podpory přináší novela také změnu přístupu. A to ve prospěch menších, domácích a lokálních projektů. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Například provozovatel větrné elektrárny VTE Vrbice na kraji Doupovských hor Rudolf Kreisinger už sedm let připravuje projekt pro další stavbu. „Měla by přibýt tady v trojúhelníku mezi dvěma elektrárnami ještě třetí elektrárna. V současné době máme kladné stanovisko k výstavbě a momentálně jednáme o podmínkách připojení.“

Vítr teď roztáčí v Česku asi 200 turbín. Dohromady nemají výkon ani jednoho bloku v Dukovanech. Letos přibyla jedna, loni jich bylo 13. Předtím se několik let nestavělo vůbec.

Větrné elektrárny Vrbice
Zdroj: ČT24

Novela zákona to má změnit. Hlavní novinkou bude systém aukcí, známý například z Německa. Podporu tak dostane ten, kdo si řekne o nižší, pro stát výhodnější cenu. Příležitost by měli dostat také domácnosti, obce nebo malí a střední podnikatelé.

Na obnovitelné zdroje jsme nezanevřeli, řekl vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Cestou jsou menší fotovoltaické elektrárny na střechách“. Ty by měly dostat jednorázovou investiční podporu na pořízení. Dlouhodobá provozní podpora se má týkat vody, větru nebo biomasy.

„Očekáváme očišťování energetiky, zlepšování životního prostředí v České republice a lepší energetickou soběstačnost,“ řekl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE) Štěpán Chalupa.