Budvar na cestě za vyšší výrobní kapacitou. Otevřel nový logistický areál za 750 milionů

Pivovar Budějovický Budvar v pátek otevřel nový logistický areál, který se stavěl od roku 2016. Podle firmy je to jedna z nejdůležitějších součástí rozvojového plánu v celkové hodnotě dvou miliard korun, po jehož dokončení v roce 2020 stoupne výrobní kapacita Budvaru na výstav dva miliony hektolitrů. Plánovaná návratnost investice do logistického centra je šest let.

Areál se stavěl od podzimu 2016, letos v dubnu začal zkušební provoz. Automatický sklad pro 19 tisíc palet je s výrobní částí pivovaru propojen mostem pro obousměrnou dopravu palet s hotovými výrobky i vratnými obaly.

„Získali jsme dvakrát větší skladovací kapacitu a o 60 procent jsme zvýšili náš výkon na nakládce kamionů. Především jsme ale uvolnili plochu ve výrobní části, na které v nejbližší době začneme stavět novou stáčírnu lahví a další budovy,“ řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. 

Budějovický Budvar otevřel nové logistické centrum (zdroj: ČT24)

Dvořák dodal, že Budvar teď dokáže za den odbavit až o 70 procent kamionů víc a zdvojnásobil skladovací kapacity.

„To nám pomáhá zejména zvládat různé výkyvy v průběhu roku nebo týdne, abychom byli schopni zabezpečovat rostoucí poptávku. Centrum je plně automatizované, od chvíle, kdy paleta opustí výrobu, až po nakládku do kamionu se toho nemusí dotknout lidská ruka,“ řekl ředitel.

Během několika týdnů zprovozní Budvar nový ležácký sklep, nyní je ve zkušebním provozu. Výrobní kapacity pro dozrávání piva se tak zvýší o 150 tisíc až 200 tisíc hektolitrů. Tato investice je ve výši 250 milionů.

Do roku 2020 budou následovat ještě třetí stáčírna lahví, nové oddělení spilky a nová varna. Až všechny investice za dvě miliardy Kč skončí, roční výstav stoupne na dva miliony hektolitrů.

Ministr zemědělství Miroslav Toman věří, že Budvar se bude dál rozšiřovat. „Jsem rád, že mu roste výstav (…) že zvyšujeme odvody pro Českou republiku,“ řekl v pátek Toman. Budvar odvede letos do státního rozpočtu půl miliardy korun, loni peníze do rozpočtu kvůli vysokým investicím neodváděl.