Dražší bydlení zvedalo v srpnu ceny. Tempo inflace zrychlilo na 2,5 procenta

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně stouply o 2,5 procenta, inflace tak zrychlila z červencových 2,3 procenta. Podle Českého statistického úřadu na to mělo vliv například zdražení bydlení. Analytici se navíc domnívají, že období relativně nízkých cen energií končí, což pocítí stále více domácností.

Zrychlení meziročního cenového růstu u bydlení bylo v srpnu ovlivněno vyššími cenami nájemného z bytu o 3,5 % (v červenci o 3,2 %), elektřiny o 5,6 % (5,1 %), tuhých paliv o 4,3 % (3,9 %) a cenami tepla a teplé vody, které přešly z poklesu o 0,2 % v červenci v růst o 0,1 % v srpnu. Zrychlení meziročního cenového růstu bylo též ovlivněno cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny z poklesu o 0,1 % v červenci přešly v srpnu v růst o 0,6 %.

Období relativně nízkých cen energií postupně končí, což pocítí stále více domácností. Vyplývá to podle analytiků z údajů o srpnové inflaci. Spotřebitelské ceny porostou více než dvouprocentním tempem i ve zbytku letošního roku a většinu příštího roku, uvádějí ekonomové.

Rychlý růst cen elektrické energie je podle analytika ČSOB Petra Dufka způsoben prudkým zdražením silové elektřiny na burze v Německu. „Doba relativně levných energií je pryč a s koncem fixačního období to pocítí stále více českých domácností,“ uvedl.

Inflace v srpnu (zdroj: ČT24)

Vývoj cen v dalších měsících

Inflace by se měla po zbytek roku udržovat poblíž 2,5 % a za celý letošní rok tak její průměrná úroveň bude činit 2,2 %, odhaduje hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler.

Inflační tlaky však budou postupně sílit nejen z titulu citelného zrychlování mezd, ale i vlivem růstu cen energií, zejména elektřiny a plynu pro domácnosti. K tomu se zároveň bude přidávat zrychlování cen potravin z titulu slabší sklizně v souvislosti se suchem.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank pro ČR

V kontextu současného vývoje tuzemské ekonomiky je tak nadále potřeba měnovou politiku postupně zpřísňovat, myslí si Seidler. Ještě jedno zvýšení sazeb Českou národní bankou je tak v letošním roce podle něho téměř hotová věc. Vzhledem k přetrvávající slabé koruně, která inflační tlaky nebrzdí tak, jak se očekávalo, se stává stále pravděpodobnější scénář dvou zvýšení sazeb o 0,25 procentního bodu, dodal ekonom.

V dalších měsících by měly ve směru nižší inflace působit ceny pohonných hmot, růst mohou naopak dále cen elektřiny a silný růst mezd a poptávky v tuzemské ekonomice bude působit ve směru růstu jádrové inflace, domnívá se hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Po zpomalení, kterého jsme byli svědky v minulém měsíci, domácí inflace znovu nabrala na tempu, poznamenala ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. V meziročním srovnání se posunula z červencových 2,3 % na 2,5 %. V meziměsíčním srovnání si připsala 0,1 %. Nejvíce k cenovému růstu přispělo zdražení elektřiny, nájemného a tepla. Domácí distributoři se tak přizpůsobili růstu cen na energetických burzách a komoditních trzích, poznamela ekonomka. Nahoru šly i ceny nealkoholických nápojů a některých druhů potravin jako například sýrů, tvarohu či masa.

Inflace v srpnu
Zdroj: ČT24

S přehřívající se ekonomikou lze čekat další tlak na růst cen, uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Velmi důležité podle něho bude, zda se centrální bance podaří přesvědčit korunu, aby posílila tam, kde si ji naplánovala mít.

„Zatím tam nesměřuje, a proto čekám, že se ji centrální banka pokusí posílit zvýšením úrokových sazeb. To by zlevnilo dovážené zboží a vrátilo inflaci k dvouprocentnímu středu inflačního cíle. Bez posílení koruny se česká inflace během pár měsíců dostane nad 3 procenta a ČNB nebude plnit svůj inflační cíl. Očekávám, že do konce roku 2018 zvýší ČNB své úrokové sazby dvakrát,“ podotkl Pikora.