Stát chce zvýšit rodičovský příspěvek o 40 tisíc. Možná k tomu dojde už od poloviny příštího roku

Události: Rodičovský příspěvek by se mohl zvýšit (zdroj: ČT24)

Návrh zvýšit rodičovský příspěvek o 40 tisíc ze současných 220 tisíc hodlá předložit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Její resort ho chce zpracovat během září. Nárok na peníze by – v ideálním případě  měli mít od druhé poloviny příštího roku všichni, kteří v té době budou dávku pobírat. V parlamentu by mohl bez větších problémů projít, protože ho podporují všechny sněmovní strany.

Ministryně Maláčová odůvodňuje navrhované zvýšení tím, že se rodičovský příspěvek deset let nezvyšoval. V současné době ho pobírá skoro 300 tisíc lidí.

Poslanci by mohli ve sněmovně návrh začít projednávat během podzimu. Podporují ho všechny sněmovní strany. Například první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová uvádí, že v její straně je naprostá shoda na podpoře rodin s dětmi.

Rodičovský příspěvek
Zdroj: ČT24

Místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová zdůrazňuje především nutnost podpořit pracující rodiče, „protože tam je ten propad samozřejmě nejvyšší“. A předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek dodává: „Bohužel dlouhodobě český národ vymírá a je potřeba podpořit maminky a mladé rodiny“. 

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček pak uvedl, že rodičovská není sociální dávkou, která by byla zneužívána. „Já bych byl velmi pro a podpořil bych, kdyby ministryně práce a sociálních věcí s návrhem na zvýšení rodičovské zároveň přinesla úsporu v jiných typech dávek“.

  • Rodičovská dovolená od zaměstnavatele přísluší buď matce dítěte po skončení mateřské dovolené (ta dosahuje délky 28 týdnů), nebo otci v době hned od narození dítěte. Nárok na rodičovský příspěvek od státu má ten rodič, který zajišťuje dítěti celodenní a řádnou péči.
  • Od roku 2018 činí celková výše příspěvku na rodičovskou dovolenou 220 tisíc korun, v případě dvojčat nebo vícerčat se pak částka zvedá na 330 tisíc korun.
  • Nyní si mohou rodiče většinou zvolit rychlost čerpání a dobu, po kterou s potomkem zůstanou doma. Pobírat mohou až 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy až do výše odpovídající takzvané peněžité pomoci v mateřství (zkráceně mateřské).
  • Čím vyšší je dávka, tím kratší ale je doba, po kterou ji rodič pobírá. Nejvyšší příspěvek může přesahovat i třicet tisíc korun měsíčně, úřady by ho však vyplácely asi půl roku. Naopak nejdéle lze příspěvek čerpat do výše čtyř let věku dítěte. Volbu výše rodičovského příspěvku lze měnit jedenkrát za tři měsíce.
  • V srpnu mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková uvedla, že rodiče, kteří se starali o malé děti, nejčastěji pobírali rodičovský příspěvek mezi 6000 a 7600 korunami. V průměru ho mají pobírat tři roky.
  • Ještě do loňského roku se vyplácela rodičovská měsíčně v pevných částkách – do čtyř let 3800 korun, do tří let 7600 korun a do dvou let dítěte 11 500 korun. Právě 11 500 představovalo horní hranici.
  • Nárok na příspěvek má rodič i tehdy, když zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou v době, kdy je výdělečně činný nebo studuje, nebo dítě mladší 2 let navštěvuje jesle nebo podobné zařízení v rozsahu maximálně 46 hodin za měsíc. Výjimky se také vztahují například na situace, kdy je dítě určitým způsobem zdravotné postižené a v omezeném čase navštěvuje například léčebně rehabilitační zařízení nebo mateřskou školu. Také se nesleduje docházka u dětí starších 2 let.
  • I když člověk pobírá rodičovský příspěvek, může výdělečnou činností zlepšovat sociální situaci rodiny. Nesmí ale zanedbat povinnost řádné péče.
  • Pokud se v rodině narodí další dítě, nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká. Změnu je nezbytné ohlásit příslušnému orgánu, aby nevznikl přeplatek na dávce.
  • Formulář žádosti o rodičovský příspěvek je k nalezení na stránkách MPSV. Podle těchto stránek se má člověk v případě pochybností při vyplňování obrátit na příslušné pracoviště Úřadu práce, kde se žádá o příspěvek. Žádost je možné poslat i elektronicky. Potvrzení o denním vyměřovacím základu vydává okresní pracoviště správy sociálního zabezpečení (správa také vyplácí mateřskou jako dávku nemocenského pojištění).

Plánované zvýšení dávky by vyšlo státní pokladu na více než čtyři miliardy ročně. Pokud by došlo ke zvýšení už od příštího července, musela by vláda najít v rozpočtu na příští rok přes dvě miliardy navíc. Návrh rozpočtu na rok 2019 s nimi ale zatím nepočítá.

„Je to otázka dvou věcí. Politického zadání, které vlastně máme ve vládním prohlášení, a udržitelnosti veřejných financí,“ řekla k tomu ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO). 

Narážela tím na vládní prohlášení, které vláda letos v červnu schválila pro následující čtyři roky. V něm se počítá s růstem rodičovského příspěvku celkem o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Kdy přidá druhou polovinu, zatím koalice neví.

Sama ministryně Maláčová by počkala na evropskou směrnici, která řeší sladění pracovního a rodinného života. Opozice za to kabinet kritizuje a požaduje co nejrychlejší a kompletní zvýšení dávky.

Rodičovský příspěvek stát naposledy citelně zvýšil v lednu 2007. Od té doby je tato dávka prakticky zmrazená.