ČSOB přibyli noví klienti, ale čistý zisk jí spadl o pětinu

Čistý zisk finanční skupiny ČSOB v letošním prvním pololetí klesl meziročně o dvacet procent na 7,5 miliardy korun. Důvodem byly mimořádné výnosy, kterých společnost dosáhla ještě v loňském roce. Letos se jí zvýšil počet klientů i objem úvěrů.

„Jsem rád, že náročným obdobím transformace, v němž se zaměřujeme zejména na digitalizaci a inovace, prochází skupina ČSOB úspěšně,“ míní generální ředitel ČSOB John Hollows. 

„To, že jdeme správnou cestou, potvrzuje růst počtu našich klientů i výrazný nárůst aktivních uživatelů mobilního bankovnictví, kterých jen meziročně přibylo 28 procent,“ komentoval výsledky.  

Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o šest procent na 207 miliard korun. Objem úvěrů ČSOB se zvýšil meziročně o čtyři procenta na 679 miliard korun, objem vkladů se zvýšil o 14 procent na 969 miliard korun. Počet klientů banky se zvýšil o pět tisíc.

Zisk zatím letos rostl České spořitelně a UniCredit Bank

Výsledky za první pololetí zveřejnily již všechny velké banky. České spořitelně stoupl čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy korun. UniCredit Bank v Česku a na Slovensku se zisk zvýšil o sedm procent na 4,3 miliardy korun. Naopak Monetě klesl o 3,4 procenta na 2,1 miliardy korun, Komerční bance o 12,4 procenta na 6,9 miliardy korun a Raiffeisenbank o čtyři procenta na 1,65 miliardy korun.

Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,7 milionu klientů. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.