Piana, housle nebo elektrické kytary ladí Liškovi na Žižkově už čtvrtstoletí

Byznys ČT24: Liškovi ladí ve své dílně už čtvrtstoletí (zdroj: ČT24)

V rodině Liškových mají muži už desítky let dvě velké záliby: hudební nástroje a fotbal. V dílně na pražském Žižkově už čtvrt století opravují piana i housle.

V rodinné dílně dnes pracují bratři Jan a Petr a jeho syn Ondřej. Živí je hlavně restaurování starých pian, která vykupují a opravená pak prodávají dál. Oprava nástroje vyjde na stovky až tisíce korun a trvá hodiny i měsíce.

„Velká část práce je starat se o nástroje u lidí nebo v institucích, jako jsou konzervatoře a lidové školy umění. Hodně se toho dá opravit doma, takže dvě třetiny pian není třeba převážet k nám na dílnu,“ popisuje Petr Liška.

Nástroje dnes ladí i jeho syn Ondřej, který vystudoval ladičskou školu Jana Deyla. „Naladění piana mi trvá tak hodinu, hodinu a čtvrt. Tedy pokud je v udržovaném stavu, to znamená naladit minimálně jednou ročně. Když není naladěné dvacet let, tak je to tři a více hodin,“ říká Ondřej.

Petr Liška v ladičské dílně
Zdroj: ČT24

V minulosti dávali Liškovi dohromady třeba sto let staré piano, práce na něm trvala dva měsíce. „Mám rád stará piana nebo kytary z první republiky. Je na nich vidět kvalita práce a materiálu,“ prozradil Petr Liška.

Zatímco na začátku pracovala dílna jeho rodiny hlavně na pianech, dnes už Liškovi opravují celou řadu dalších strunných nástrojů. „Plus aparatury, protože já jsem vyučený v oboru slaboproud, elektrotechnika,“ dodává Liška.

Nedávno dokončil opravu staré basy. „Přinesli mi ji rozdělanou na prkýnka po bujarém večírku. To je třeba případ starého kvalitního nástroje, který je radost opravit,“ říká s tím, že rodina do budoucna v podnikání velké plány nemá. Podle něj dnes funguje všechno, jak má.