Řecká ekonomika déle než rok nepřetržitě roste. Troufá si na život bez záchranné sítě

Ekonom Kovanda: Nedá se říct, že je Řecko z nejhoršího venku (zdroj: ČT24)

Hrubý domácí produkt (HDP) Řecka se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 0,8 procenta. Tempo růstu řecké ekonomiky tak výrazně zrychlilo z 0,2 procenta v závěru loňského roku, uvedl v pondělí řecký statistický úřad. Řecko zažívá hospodářský růst již pět čtvrtletí za sebou.

Meziroční tempo růstu ekonomiky pak v prvním čtvrtletí zrychlilo na 2,3 procenta z 2,0 procenta v loňském čtvrtém kvartálu.

Příznivé údaje o HDP podle analytiků naznačují, že oživení řecké ekonomiky nabírá na síle. Solidní údaje také podporují naděje, že Řecko letos úspěšně opustí záchranný program.

Bylo to nejsilnější meziroční tempo růstu za posledních deset let. Jeho hlavním motorem byl čistý export, který kompenzoval negativní vliv ze strany investičních výdajů.
Nikos Magginas
analytik National Bank

„Řecko se dostává z úplného dna trochu výš, ovšem mluvit o nějakém robustním oživení, by bylo předčasné. Budeme si muset počkat ještě několik měsíců poté, co pravděpodobně v srpnu skončí třetí záchranný program,“ podotkl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. 

Řecku se podle něj daří vyvážet výrazně víc, než dováží, což je ovšem dáno i utlumením domácí spotřeby. „Řekové jsou na tom dost špatně po dlouhých letech ekonomické mizérie,“ řekl. Důležité tak bylo oživení v eurozóně, které bylo patrné hlavně loni. „Nyní ovšem chodí zase horší data, obávám se, že Řecko se může stát určitou obětí dalšího možného útlumu v eurozóně,“ dodal Kovanda.

Letos se Řecku predikuje ještě větší růst než loni

Řecko se postupně zotavuje z vleklé recese, během které se výkon jeho ekonomiky propadl asi o 25 procent. Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém dubnovém výhledu předpověděl, že růst řecké ekonomiky letos zrychlí na dvě procenta z loňských 1,4 procenta. Evropská komise letošní růst odhaduje na 1,9 procenta.

Vývoj HDP Řecka v posledních letech (v %)
Zdroj: Eurostat

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. V současnosti země prochází už třetím záchranným programem, který vyprší letos v srpnu. Atény doufají, že si pak budou schopny zajišťovat potřebné finanční prostředky na dluhopisových trzích.