Zpracování daní si vyžaduje od firem stále více úsilí, které by mohly jinak využít v podnikání

Události: Administrativa kolem daní tíží firmy (zdroj: ČT24)

Stále více a více času musí věnovat tomu, aby plnily své daňové povinnosti. Devět z deseti firem v Česku upozorňuje, že tak mají méně času na podnikání. Navíc jim to zvyšuje provozní náklady.  A příchod každé nové vlády situaci v daňové legislativě ještě zhoršuje. Například zákon o dani z příjmů se za poslední čtvrtstoletí měnil stošedesátkrát.

Své o tom ví majitelka firmy Olympia zaměřené na řecké delikatesy Martina Hanušová. Externí účetní kvůli množství práce zdvojnásobila výplatu a strach ze sankcí zvyšuje stres i při přípravě podkladů. Největší komplikací je pro ni kontrolní hlášení. Nakupuje totiž v zahraničí a faktury ne vždy dostane včas.

„Mám pocit, že stát přenáší spoustu povinností na podnikatele. Tím pádem mu jednak zvyšuje náklady a jednak ubírá volnou kapacitu,“ uvedla Hanušová. Významný problém v tom spatřuje i prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. „Nevadí nám ani tak výše daní, jako neustále se měnící podmínky,“ zdůraznil. 

Další daňové změny ale pravděpodobně přijdou. Současná vláda v demisi totiž navrhuje třeba zrušení superhrubé mzdy anebo změny sazeb daně.

Výhrady zpoza varen

Na zbytečnou daňovou administrativu si stěžují i malé pivovary. Vadí jim třeba to, že kromě spotřební daně musí celní správě odvádět ještě takzvané zajištění. Jde až o stovky tisíc korun, které by jinak mohly investovat.

Řemeslný pivovar Raven funguje dva roky a za tu dobu zdesetinásobil výrobu. Trápí ho ale administrativa, mimo jiné se spotřební daní. 

„Trávíme dny a dny u vyplňování všemožných tabulek, abychom na konci měsíce zaplatili 30 tisíc, přijde nám to neefektivní,“ řekl spolumajitel pivovaru Ladislav Vrtiš. Loni do výroby investovali zhruba tři miliony korun. To podle Vrtiše znamenalo, že místo zajištění daně 30 tisíc musí nyní zajišťovat trojnásobně.

Minipivovary si stěžují na zbytečnou daňovou administrativu.
Zdroj: ČT24

„Když se jim vydává povolení, nebo se změní výrobní postupy, nebo narůstá výroba, tak se počítá, jaká výše toho zajištění by měla být,“ zmínila obecný přístup ředitelka odboru daní Generálního ředitelství cel Naděžda Slavíková Klewar. 

Podnikatelé tak však mají neproduktivně uložené peníze na účtu celní správy. Namísto toho, aby je využili třeba k nákupu obalů nebo na vylepšení technologií. Malí pivovarníci proto chtějí změnu zákona. Za dva týdny se kvůli tomu sejdou se zástupci ministerstva financí a celní správy.

Načítání...