Zemřela módní ikona Givenchy. Oblékal Hepburnovou i Kennedyovou

Ve věku 91 let zemřel francouzský módní návrhář Hubert de Givenchy, píše agentura AFP. Popularitu mu přineslo oblékání známých osobností, mezi které se počítala Audrey Hepburnová nebo Jacqueline Kennedyová. Módní návrhář zemřel ve spánku v sobotu v noci. Médiím to potvrdil jeho životní partner Philippe Venet.

Hubert James Taffin de Givenchy se už odmala bavil kreslením šatů. Studovat odešel na uměleckou školu v Paříži a začal pracovat v módním průmyslu. Kreslil u Jacquese Fatha, Roberta Pigueta, Luciena Lelonga, spolupracoval s Christianem Diorem či Elsou Schiaparelliovou.

V roce 1952 si návrhář otevřel vlastní salon a předvedl první kolekci. Jako zřejmě nejmladší pařížský módní návrhář ve svých pětadvaceti letech předvedl odvážné kousky. Z úsporných důvodů sice použil levnější materiály, ale vynahradil si to v nápaditém designu. A podařilo se mu ohromit i přísné pařížské publikum. Blůza „Bettina“ se širokými rukávy je dodnes módním pojmem. Za rok představil jako první významný designér luxusní kolekci „pro běžné nošení“.

Hubert Givenchy s Audrey Hepburnovou
Zdroj: ČTK/AP

Ale bylo to oblékání celebrit, které přineslo Givenchymu nevídanou popularitu. První, co se při jeho jméně vybaví, jsou malé černé šaty Audrey Hepburnové ve filmu Snídaně u Tiffaniho. Hepburnová byla jeho múzou. Jejich vztah přerostl v přátelství trvající 40 let. Tvořil šaty pro její filmové role i pro společenské premiéry.

Kromě Hepburnové s jeho tvorbou byla spojena i Jacqueline Kennedyová. Na pohřbu jejího manžela, amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, mohl celý svět spatřit pozůstalé oděné v Givenchyho modelech. Do jeho šatů se zamilovala i Greta Garbo, Marlene Dietrichová či Elizabeth Taylorová. „Stal jsem se slavným díky těm druhým,“ říkal skromně Givenchy.

Šaty, parfém i auto

Malou revoluci vyvolal šaty rozdělenými na vrchní díl a lehkou sukni – dva díly, které se daly dále kombinovat. Do té doby vládly šatům na míru korzety. Givenchy také prosazoval nápadné barvy. Givenchyho barvou je ale i černá – sám je považován za spoluobjevitele malých černých koktejlových šatů.

Luxusní módní značka se zanedlouho rozrostla o vůně. První s názvem L'Interdit vytvořil v roce 1957 a proslavila ji opět Audrey Hepburnová. V 70. letech následovaly kolekce prostírání, domácího textilu, bot, šperků a v roce 1976 dokonce automobilu – Fordova Lincolnu Continental.

V roce 1988 svůj podnik Givenchy z finančních důvodů prodal skupině Moët Hennessy-Louis Vuitton (LVHM, patří jí například také Dior). Zůstal ještě šéfem designu a v roce 1995 odešel do důchodu a do ústraní. Ve firmě ho nahradili návrháři John Galliano či Alexander McQueen.