Podnikatel roku je z Vysočiny. Uspěl šéf Agrostroje Stoklásek

Podnik na výrobu zemědělské techniky Agrostroj Pelhřimov se pod vedením Lubomíra Stokláska stal dodavatelem nadnárodních firem z řady oborů – od výroby aut až po produkci stavebních strojů. Nyní Stoklásek převzal i celostátní ocenění Podnikatel roku 2017, které pořádá společnost EY.

„Hlasování poroty bylo velmi dramatické. Normálně to je tak, že se porota víceméně shodne, letos to bylo o jeden hlas,“ přiblížila vedoucí partnerka EY pro Česko Magdalena Souček. Stoklásek tak porazil Olivera Dlouhého ze společnosti Kiwi.com

Už dříve Souček řekla, že hlavní aspekty podnikatelského příběhu Lubomíra Stokláska jsou mezinárodní expanze, investice do rozvoje, finanční výsledky a výdrž.

Stoklásek: Jde realizovat firmu s českým 100% vlastnictvím a být konkurenceschopný pro celý svět (zdroj: ČT24)

Do Agrostroje Stoklásek zásadně vstoupil v roce 1997, kdy vyhrál výběrové řízení na odkup majoritního podílu. Situace v podniku tehdy nebyla jednoduchá. „Kostlivců“ podle něj bylo tolik, že do několika měsíců mohl hrozit konkurz. Podnik se ale podařilo postavit na nohy. Jenom v posledních patnácti letech se obrat Agrostroje zvýšil desetkrát.

Společnost je nejvýznamnějším tuzemským výrobcem zemědělské techniky, zároveň však větší část produkce tvoří dodávky montážních celků pro nadnárodní výrobce například v oboru zemědělské techniky, výrobce nákladních aut či stavební a komunální techniky. Mezi nimi jsou společnosti Class, John Deere, Krone, DAF či Scania.

Pro zaměstnance začal Agrostroj loni dokonce v Pelhřimově stavět byty, během několika let by jich měla být dokončena stovka. Teď musí společnost svážet zaměstnance z okruhu asi 30 kilometrů.

Souček: Hlasování poroty bylo velmi dramatické (zdroj: ČT24)

Soutěž EY Podnikatel roku je organizovaná téměř v 60 zemích, v Česku se koná od roku 2000. Národní vítěz automaticky získává právo reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu, které bude v červnu.

Oceněni byli večer ale ještě další. Titul technologického podnikatele získali majitelé společnosti JHV - Engineering Jaromír a Jan Hvížďalovi a titul začínajícího podnikatele obdržel Oliver Dlouhý. Letos podruhé v historii soutěže byla také udělena Cena České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění. Jejím držitelem se stal zakladatel a majitel společnosti WIKY Josef Kouřil.

Kteří podnikatelé uspěli v jednotlivých českých regionech?

„Letošní ročník je poměrně výjimečný v tom, že bylo vyhlášeno nejvíce krajských vítězů, bylo to v deseti krajích, což je historicky největší počet,“ podotkla Souček.

V Olomouckém kraji vybrala odborná porota majitele chemicko-farmaceutické společnosti Farmak Olomouc Jiřího Žáka. Společnost Farmak, jejíž novodobá historie začala v roce 1992 založením akciové společnosti, se zabývá zejména vývojem a výrobou aktivních farmaceutických ingrediencí - léčivých látek a chemických meziproduktů a specialit.

Své výrobky vyváží do více než 40 zemí, mezi nejvýznamnější exportní teritoria podniku patří Evropská unie, USA, Indie, Japonsko a Švýcarsko.

Klíčovou roli v rozvoji společnosti Farmak podle Žáka hraje výzkum a navyšování výrobních kapacit, do nichž firma ročně investuje zhruba 30 až 50 milionů korun. Nezbytná je rovněž diverzifikace výrobního programu a uzavírání strategických spojenectví, řekl Žák.

Jiří Žák
Zdroj: EY Podnikatel roku

V Jihomoravském kraji zvítězil letos Oliver Dlouhý, který založil a spoluvlastní společnost Kiwi.com. Globální vyhledavač letenek začínal jako parta vývojářů, dnes jich má firma mezi osmi sty zaměstnanci kolem 120. Kiwi.com je nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě.

Společnost denně zpracuje 6000 objednávek a mezi jeho zákazníky se řadí i korporátní klientela. Pobočky Kiwi jsou v Brně, v Kyjevě a na Fidži, firma jako taková ale působí po celém světě, s výjimkou Severní Koreje. V budoucnu chce Oliver Dlouhý kromě letenek nabízet také kompletní cestovatelský servis od parkování, taxi přes ubytování až po nabídku restaurací.

Oliver Dlouhý
Zdroj: ČT24

Ve Zlínském kraji se podnikatelem roku stal majitel vizovické společnosti Koma Modular Stanislav Martinec. Jeho firma vyrábí modulární systémy, stojí také za českým pavilonem pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně. „Firma dlouhodobě navazuje na baťovské principy a nebojím se říct, že i na principy prvorepublikové,“ řekl Martinec.

V minulých letech firma dodávala velké množství domů pro uprchlíky, zejména do Německa. Nyní například připravuje stavbu čtyřhvězdičkového hotelu v Paříži. Na export jde 85 procent produkce firmy, na domácí a slovenský trh dodává zejména stavby, které se uplatňují například ve školství.

Stanislav Martinec
Zdroj: EY Podnikatel roku

Střední Čechy reprezentovala v celostátní soutěži Alexandra Kala s firmou Profimed, která se zabývá prodejem pomůcek pro zubní hygienu. Podle podnikatelky je pro úspěch zásadní, aby člověku nešlo pouze o zisk. „Důležité je nezačínat podnikat pro peníze, ale proto, že vás to baví a chcete něco dokázat. Peníze pak přijdou samy,“ řekla.

Alexandra Kala a Simona Kijonková
Zdroj: EY Podnikatel roku

V Praze dosáhla vítězství majitelka společnosti Zásilkovna Simona Kijonková. Její firma se od roku 2010 zabývá doručováním zásilek a logistikou. I podle Kijonkové je důležité nezaměřit se od počátku jenom na peníze.

Když začínala podnikat, chtěla konkurovat České poště. Tehdy ji nenapadlo, že se její služby rozšíří například do Rumunska nebo na Ukrajinu. „Cítím se jako prvňáček, protože mojí firmě je sedm let, který šel na matematickou olympiádu se středoškoláky a zvítězil,“ uvedla.

Ústecký kraj zastupoval spolumajitel společnosti Adler International Martin Hausenblas, který se podnikatelem roku tohoto kraje stal už v roce 2011. Firma Adler dodává reklamní textil pro reklamní agentury a další zprostředkovatele. V České republice i na Slovensku je v tomto oboru jedničkou na trhu, na jedné z předních příček je i v dalších zemích Evropské unie. Celkem působí ve 25 evropských zemích.

Hausenblas založil také firmu Liftago, což je aplikace na objednání taxi v několika městech Česku i v zahraničí. Jde podle něj o nejtěžší projekt, který doposud dělal. Pustil se do něj kvůli zájmu o téma udržitelnosti. „V současnosti mi dělá obrovskou radost, je za bodem zvratu, už je stabilní a má spoustu uživatelů, kteří ji kladně hodnotí,“ uvedl.

Martin Hausenblas
Zdroj: EY Podnikatel roku

Podnikateli roku Moravskoslezského kraje se stali majitelé rodinné firmy Isotra Bohumír Blachut a Erich Stavař. Firma je jedním z předních výrobců stínicí techniky v Česku i ve světě, produkuje žaluzie, rolety či markýzy a loňský obrat 770 milionů korun plánuje do tří let zvýšit na miliardu.

Díky vlastním provozům a vývoji je firma schopna rychle reagovat na potřeby trhu. Výrobky vyváží do 46 zemí světa. Mozkem firmy je podle Stavaře jeho švagr Blachut. „On vždycky vymyslí nějakou geniální záležitost a já se to pak snažím prodat,“ řekl Stavař.

Erich Stavař
Zdroj: EY Podnikatel roku

V Pardubickém kraji uspěli otec a syn Jaromír a Jan Hvížďalovi ze společnosti JHV – Engineering. Rodinná firma zabývající se vývojem a výrobou automatizovaných výrobních a montážních linek se s obratem téměř půl miliardy řadí mezi špičku na trhu automatizace. Jejich na míru vyráběné linky lze najít ve výrobních halách od Evropy, Asie až po Ameriku.

Jaromír a Jan Hvížďalovi
Zdroj: EY Podnikatel roku

V Jihočeském kraji zvítězil zakladatel a majitel společnosti Moira CZ Mario Vlček. Společnost, kterou založil v roce 1990, vyrábí funkční prádlo. V prodeji se soustřeďuje na český trh, přičemž se víc a víc posouvá k maloobchodu, který dnes tvoří dvě třetiny obratu. Výrobky se podle Vlčka musejí stát pro zákazníka návykovými, má si jeden kus koupit a po čase se vrátit pro další.

Porota ale ocenila i angažovanost Maria Vlčka v rámci oživení historického centra Strakonic. Moira tam zakoupila areál bývalé textilky a plánuje jej proměnit v byty, kanceláře, dílny či divadla.

Mario Vlček
Zdroj: EY Podnikatel roku