ČNB letos vyšle do oběhu bezpečnější stokoruny a dvoustovky. Jak je poznáte?

Události: Nové bankovky mají ztížit padělání (zdroj: ČT24)

Česká národní banka (ČNB) dá během letošního roku do oběhu nový vzor stokorun a dvoustovek s lepšími bezpečnostními prvky. Zatímco u vyšších bankovech už proběhla inovace v minulých letech, tak dvě bankovky s nejnižší hodnotou jsou podle bankéřů zastaralé.

Některé padělky jsou poměrně zdařilé, obchodníci proto používají různé technické pomůcky, které pomáhají padělky odhalit. Jednou z nich je speciální fix, další pak infralampa na kontrolu jednotlivých vláken bankovky.   

Používají také speciální skenery, které bankovky prosvítí a zobrazí se vodoznak. Právě u něj bude Česká národní banka posilovat ochranu. „V průhledu proti světlu bude vodoznak výraznější“, uvádí hlavní metodik ochrany platidel ČNB Jaroslav Moravec.

Z dalších ochranných prvků zmiňuje barevný ochranný proužek s proměnlivým efektem. Okem viditelných ochranných prvků je na těchto dvou bankovkách šest. Pětisetkoruna a vyšší hodnoty jich pak mají víc.

„Od pětisetkoruny výše máme navíc opticky proměnlivou barvu. Je to speciální barva, která v závislosti na různém úhlu dopadu světla mění svoji barvu. U nominálních hodnot počínaje tisícikorunou máme ještě další kategorii, jedná se o iridescentní pruh,“ řekl Moravec. 

Padělky bankovek
Zdroj: ČT24

Vůbec nejčastěji padělanou českou bankovkou je tisícikoruna. Obecně ale počet takových bankovek klesá. Zatímco v roce 2010 jich bylo v Česku zadržených skoro pět tisíc, v roce 2016 už jich bylo jen přes 2100.