Průmysl rostl silným tempem, dařilo se všem jeho hlavním složkám

Průmyslová produkce stoupla v říjnu meziročně o 10,5 procenta, nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, produkce energií a výroba elektrických zařízení. Dařilo se i stavebnictví, které rostlo o 5,9 procenta. Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 9,7 miliardy korun, meziročně byl o pět miliard nižší.

Průmysl tak výrazně zvýšil tempo oproti zářijovému růstu o 4,9 procenta. Hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler uvedl, že tento výsledek je v souladu s tržním očekáváním. Upoznil, že stejně jako v případě jiných říjnových statistik byla meziroční dynamika ovlivněna vyšším počtem pracovních dní. Po zohlednění tohoto efektu činil říjnový růst průmyslu 5,3 %, což je jen nepatrně pod průměrem letošního roku.

„Průmyslníci doplácejí na nedostatek zaměstnanců. Situace na trhu práce navyšuje mzdové náklady, které se již začaly promítat do cen. Pro udržení konkurenceschopnosti je nutné inovovat výrobu. Firmy, které tak nečiní, již brzy začnou mít problémy s udržením se na trhu,“ zmínil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že růst vykazují všechny tři klíčové složky tuzemského průmyslu. „Tradičně“ si meziročně polepšuje zpracovatelský průmysl, o více než deset procent. Daří se ovšem také energetickému segmentu, který meziročně roste o více než patnáct procent. Po delší době pak meziroční růst zaznamenává také těžební segment. Ten přidává více než tři procenta.

Varování pro automobilový průmysl?

Hodnota nových zakázek se v průmyslu meziročně zvýšila o 10,3 procenta. Seidler však v této souvislosti poukázal na některé nepříznivé signály, zejména pro automobilový průmysl, který je tahounem české ekonomiky. 

„Růst nových zakázek ve výrobě automobilů však ve srovnání se zářím zpomalil na tři procenta, a to i navzdory příznivému vlivu vyššího počtu pracovních dní. Celkově jsou tak nové zakázky u tohoto nejvýznamnějšího odvětví tuzemského průmyslu v letošním roce slabší a rostou v průměru o tři procenta, zatímco v minulých několika letech byl jejich růst dvouciferný,“ uvedl Seidler. 

Vývoj objednávek a sortimentu v tuzemském průmyslu a stejně tak třeba růst průmyslových objednávek v sousedním Německu naznačují, že český průmysl může svižně vykročit i do roku 2018, domnívá se pak hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Aktivita v tuzemském průmyslu silně roste a vývoj průmyslových zakázek podle Jáče naznačuje, že tento pozitivní trend bude pokračovat i v dalších měsících. „Poptávka pro tuzemské průmyslové výrobce není problém. Respektive, poptávka se utěšeně zvyšuje, což je reflexe silného hospodářského růstu doma i v zahraničí. Spolu s tím roste také zaměstnanost a zejména pak mzdy v tuzemském průmyslu,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stavebnictví si polepšilo

Stavební produkce se po zářijovém poklesu vrátila k meziročnímu růstu, v říjnu stoupla o 5,9 procenta. Český statistický úřad zároveň revidoval pokles za září z 1,1 procenta na 3,2 procenta. Letošní říjen měl o dva pracovní dny více než loňský, po očištění o tyto vlivy stavebnictví meziročně vzrostlo o 3,2 procenta.

Situaci ve stavebnictví se daří stabilizovat, uvedl Kovanda. Loňský propad stavební výroby je podle něho minulostí, na druhou stranu čísla zatím nejsou přesvědčivá natolik, aby se dalo hovořit o razantním odrazu ode dna. 

„Ve větších městech České republiky je nedostatek bytů. To tlačí ceny směrem vzhůru. Situace se kvůli složitému stavebnímu zákonu v dohledné době nezlepší. Stále se staví málo,“ upozorňil Křeček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v říjnu přebytkem 55,2 miliard korun a byla tak meziročně o tři miliardy vyšší. Naopak schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 8,1 miliard na 43,9 miliardy korun.

Zahraniční obchod ovlivnilo zejména prohloubení pasiva se základními kovy, počítači, ropou, zemním plynem a farmaceutickými výrobky. Naopak kladnou roli sehrál obchod s motorovými vozidly a ostatními dopravními prostředky. 

Ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová připomněla, že v říjnu, v porovnání se stejným měsícem loňského roku vzrostl vývoz o 9,8 % a dovoz o 12,2 %. „Pes je paradoxně zakopaný v tom, že česká ekonomika je nyní rozjetá natolik, že růst importu převyšuje růst exportu. A to vede k tomu, že celkovou bilanci ovlivňuje prohlubování pasiv u některých důležitých položek,“ uvedla. Dodala, že pro trh byl propad přebytku zahraničního obchodu nemilým překvapením.