Trest za vyvedení milionů eur. Zakladatel řetězce Schlecker dostal podmínku, jeho dvě děti čeká vězení

Anton Schlecker, zakladatel německého řetězce drogerií Schlecker, dostal v pondělí dvouletý podmíněný trest odnětí svobody, jeho dvě děti však mají jít do vězení na více než třicet měsíců. Stuttgarský soud dospěl k závěru, že Schleckerova rodina vyvedla z podniku před vyhlášením bankrotu miliony eur, které měly připadnout akcionářům. Řetězec v minulosti působil i v Česku.

Třiasedmdesátiletý Anton Schlecker kromě podmíněného trestu odnětí svobody dostal pokutu 54 tisíc eur (1,4 milionu Kč), informoval server BBC. Šestačtyřicetiletý syn Lars byl odsouzen k 33 měsícům vězení a čtyřiačtyřicetiletá dcera Maike ke 32 měsícům vězení. Soud je shledal vinnými mimo jiné z podvodu a ze zdržování insolvenčního řízení.

  • Společnost Schlecker byla kdysi největším řetězcem drogerií v Evropě a působila rovněž v České republice. 
  • Začátkem roku 2012 však vyhlásila platební neschopnost. 
  • V důsledku jejího bankrotu přišlo o práci zhruba 25 tisíc lidí.

Řetězec Schlecker měl v Německu před vyhlášením platební neschopnosti více než pět tisíc poboček. V České republice firma vlastnila 142 prodejen, které v srpnu 2012 převzala firma p. k. Solvent zastřešující tuzemskou síť drogerií Teta.

Anton Schlecker cestou k soudu
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Renovace bydlení, dárky pro vnoučata

Prokuratura při procesu tvrdila, že Schlecker z peněz, které by příslušely věřitelům, použil mimo jiné milion eur na renovaci bydlení svého syna Larse a 800 tisíc eur na dary pro svá vnoučata. Požadovala tříletý nepodmíněný trest. 

Soudce Roderich Martis uvedl, že šanci firmy na záchranu zmenšoval i fakt, že Schlecker platil stěhovací firmě LDG, kontrolované Larsem a Meike, nadměrné poplatky, aby transportovala zboží ze skladů do prodejen řetězce. Pouhý den před vyhlášením insolvence přesunul Anton ve prospěch svých dětí sedm milionů eur. 

V roce 2013 souhlasila Schleckerova rodina, že věřitelům zaplatí deset milionů eur. Další čtyři miliony pak zaplatila letos v listopadu  jako „reparaci“.

Meike Schlecker
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters
Lars Schlecker
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters