Letošní zima bude dražší. Češi si připlatí za vytápění, hlavně za elektřinu

Události: Topení bude dražší (zdroj: ČT24)

Češi si letos v zimě zřejmě připlatí za vytápění. Důvodem je růst velkoobchodních cen. Zvyšuje se hlavně cena elektřiny. Výjimkou budou jen ti, kteří mají tarif u dodavatele zafixovaný.

Na Pražské energetické burze vzrostla cena elektřiny meziročně zhruba o čtvrtinu. Podle analytiků ale na fakturách lidé uvidí jen mírné zdražení. Růst cen energií totiž brzdí konkurenční boj mezi dodavateli.

Plynem v Česku topí přibližně každá čtvrtá domácnost. Loni například rodina v zatepleném domě o rozloze 150 metrů čtverečních zaplatila přibližně 11 tisíc korun. Tuto zimu by je ale topení mohlo vyjít trochu dráž.

Vytápění domácností
Zdroj: ČT24

„Ten celkový dopad bude velice malý. Dejme tomu nárůst kolem jednoho procenta,“ odhadl Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energie a ENA. 

Asi čtyři procenta domácností využívají k vytápění elektřinu. Ta zdraží víc než plyn. „U elektřiny očekáváme, že se ceny zvýší zhruba o 3 až 5 procent,“ předpokládá Markéta Witoszová, analytička trhu s energiemi, Ušetřeno.cz. 

Elektřina
Zdroj: ČT24

Energetici zatím konkrétní ceníky na příští rok nezveřejnili. Kromě velkoobchodních cen, které mírně rostou, bude totiž hlavně záležet na rozhodnutí regulátora trhu. Ten regulované ceny energií oznámí příští týden.

Sázka na dřevo

Asi třetina domácností využívá k vytápění dřevo. Například Pavel Švec je ze sedmitisícového Vratimova na Ostravsku. Dřevem a tuhými palivy topí hlavně proto, aby ušetřil. Nemá zateplený dům, topení plynem by ho podle něj stálo i trojnásobek .

Mezi obyvateli Vratimova je spíše výjimkou. Ostatní topí nejčastěji právě plynem. Metrovou kulatinu si z lesa vozí sám. A i díky tomu ušetří další peníze.

Pavel Švec
Zdroj: ČT24

Dřevem se topí už stovky let na šumavských kopcích. František Vlk na své samotě nedaleko Šumavských Hoštic tráví skoro celý rok. Za domem má vlastní les, a cenu dřeva tak řešit nemusí. Letošní vichřice mu navíc zlomila několik stromů, které využije jako zásobu na příští rok. O další se postaral kůrovec.

„Je třeba to vykácet. Tím je dané to, že mám dřeva na topení dostatek,“ říká Vlk. Smrkové dřevo je podle něj mnohem výhřevnější než uhlí nebo plynová kamna. Dlouhé zimy v šumavských kopcích se tak nemusí bát.

Energie
Zdroj: ČT24