Farmáři stále častěji váhají, zda se vyplatí koupit zemědělskou půdu. Její ceny výrazně vzrostly

Ceny zemědělské půdy skokově rostou (zdroj: ČT24)

Hektar zemědělské půdy stojí v průměru víc než 235 tisíc korun. Ceny se každým rokem skokově navyšují: loni stál hektar zhruba o 30 tisíc korun méně. Hlavně menším farmářům se tak už nevyplácí novou půdu kupovat.

Například majitel farmy Václav Čtrnáctý pěstuje plodiny na zhruba 250 hektarech v okolí Prahy. Vlastní ale jen zhruba 30 procent půdy. Zbytek si pronajímá od soukromých vlastníků. Další teď kvůli vysokým cenám nakupovat nechce.

„Myslím, že ani mně se to nevyplatí, nevrátí, a to je už investice pro naše děti,“ říká. 

Průměrné tržní ceny půdy
Zdroj: farmy.cz/cenova-mapa-pudy.cz

Podobně přemýšlí v Česku čím dál víc sedláků. Nákup vlastní půdy je pro ně drahý. Jen loni stouply tržní ceny meziročně o čtvrtinu. Za poslední tři roky pak o celých 65 procent. 

Zaznamenáváme každoročně enormní nárůsty cen zemědělské půdy. Farmáři nejen musí vybojovat ten boj tak, aby se k ní vůbec dostali, ale musí na ni taky mít. Některé podniky už zvažují, jestli tu půdu vůbec koupí.
Mojmír Severin
externí poradce Moneta Money Bank

Fyzické osoby v Česku vlastní až 75 procent zemědělské půdy, pětinu firmy a zbytek stát. Ten ale do vývoje cen přímo nezasahuje.

„Dneska otázka ceny půdy je opravdu otázkou trhu, kdy vidíme, že nejen zemědělci, ale i velcí investoři, kteří dříve o zemědělství nejevili zájem, dneska mají zájem půdu nakupovat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Ceny zemědělské půdy
Zdroj: ČT24

A právě třeba i kvůli spekulativním nákupům ceny zemědělské půdy rostou. Letos by ale mohl zájem investorů polevit, a tím pádem zpomalit i růst cen.

Jak to vidí boháči

Určitým vodítkem může být chování bohatých Čechů. Z květnového průzkumu J&T Banky mezi téměř 200 lidmi, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně milion dolarů (23,6 milionu Kč) vyplynulo, že nákup zemědělské půdy jako investice už není v kurzu. 

Zatímco loni nejvíce preferovalo jako investici zemědělskou půdu 41 procent respondentů, letos vnímají milionáři investice do zemědělské půdy jako méně výhodné. V Česku jí věří 28 procent respondentů, což je nejméně za pět let. 

K podobným závěrům došel i průzkum UniCredit Private Banking, který zahrnuje informace o 6000 klientech privátního bankovnictví s majetkem přesahujícím tři miliony korun.

  • Jako důvod poklesu zájmu investoři uvádějí dramatické zvýšení cen zemědělské půdy kvůli jejímu skupování multimilionáři a velkými společnostmi. 
  • Objevila se také obava z možné novely zákona o zemědělské půdě, která by umožnila předkupní právo půdy pro zemědělce, kteří na půdě pracují.
  • Zdroj: Průzkum J&T Banky, ČTK