Ceny pohonných hmot v Česku stagnují

Ceny pohonných hmot v Česku se od minulého týdne téměř nezměnily. Průměrná cena nafty zůstává na 28,48 Kč/l, nejprodávanější benzin Natural 95 proti minulé středě zdražil o dva haléře na průměrných 29,64 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude podobný nevýrazný trend vývoje cen pokračovat i nadále. „V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot, případně nepatrné zlevnění o několik haléřů. Cena ropy Brent v minulém týdnu stagnovala na úrovni 52 dolarů za barel,“ řekl Tomčiak. Pro cenu ropy jsou podle něj v posledním týdnu významné informace o hurikánu Harvey v USA a poklesu produkce v Libyi.

Tropická bouře totiž ochromila téměř čtvrtinu ropného průmyslu ve Spojených státech. Zbrzdila také poptávku po ropě a zastavila činnost rafinerií. Cena termínového kontraktu na benzin překročila poprvé od roku 2015 dva dolary za galon. Zároveň se poptávka po benzinu snížila o 150 tisíc barelů denně. „Dočasná uzavírka rafinerií má velký dopad na poptávku po ropě ve Spojených státech a tlačí dolů centy Brentu i WTI,“ uvedli analytici ze společnosti BMI Research.

Údaje o růstu produkce ropy ve Spojených státech na nejvyšší úroveň od července 2015 tlumí zdražování ropy. Americké těžební společnosti dokážou být při současné ceně ziskové.
Boris Tomčiak
analytik společnosti Finlord

Nejdráze se čepuje opět v Praze

Nejvíce se za pohonné hmoty platí opět v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě v průměru 30,44 korun. Přes třicetikorunovou hranici se jeho cena dostala už pouze v Plzeňském kraji. Nafta je v metropoli za průměrných 29,32 Kč/l.

Tomčiak: Cena ropy klesá (zdroj: ČT24)

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Libereckém kraji, průměrně za 29,23 Kč/l. Za naftu se platí nejméně v Královéhradeckém kraji, kde je její průměrná cena 27,85 Kč/l.

Ceny u čerpacích stanic v létě klesaly, výjimkou byl pouze začátek srpna. Natural 95 byl v průměru za víc než 30 korun a nafta za víc než 29 korun naposledy ve druhé polovině června.