Ekonomika nečekaně zrychlila. Analytiky růst HDP o 4,5 procenta překvapil

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí znovu zrychlila růst. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 4,5 procenta po tříprocentním vzestupu v prvních třech měsících roku. Mezičtvrtletně pak ekonomika rostla o 2,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP zveřejněného Českým statistickým úřadem. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst okolo tří procent.

Vývoj HDP ovlivnila zejména domácí poptávka, podpořená rostoucí spotřebou domácností i investiční aktivitou firem. „Rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tj. nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb,“ uvedli statistici. 

  • HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

„Pro druhé pololetí má ekonomika našlápnuto udržet si dynamiku z druhého kvartálu, a tak i celoroční růst zřejmě překročí čtyři procenta,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Letošní tempo růstu HDP tak bude podle něj zřejmě druhé nejvyšší od roku 2007.

Události: Silný růst domácí ekonomiky (zdroj: ČT24)

Nebýt nedostatku pracovní síly, která se ukazuje být největší brzdou růstu, rostla by ekonomika ještě rychleji. V každém případě bude platit, že letošní růst české ekonomiky již po čtvrté v řadě překročí průměrný růst v eurozóně, a tudíž bude pokračovat její přibližování k vyspělým zemím, dodal Rožumberský.

Analytik ČSOB Petr Dufek podotkl, že s takovými čísly, pokud je potvrdí i následné zpřesnění HDP,  bude nutné začít přepisovat veškeré výhledy pro letošní rok. „I kdyby totiž došlo k výraznému zpomalení ve druhé polovině roku, růst se bude pohybovat v blízkosti čtyř procent. A to by byl nepochybně nejlepší výsledek za poslední dva roky. Naposledy podobně rychle rostla ekonomika v roce 2015, když se opožděně dočerpávaly peníze z fondů EU,“ uvedl.

„S ohledem na dnešní zveřejněné číslo dojde pravděpodobně k revizi našeho výhledu na růst HDP v letošním roce přes čtyři procenta z aktuálních 3,7 procent,“ souhlasí i ekonom Komerční banky David Kocourek.

Koruna posílila

Kurz koruny vůči euru na tyto dobré zprávy reagoval posílením, a to z otvíracích hodnot 26,16 koruny za euro na aktuálních 26,05 . „Silný růst ekonomiky totiž spolu s inflačními tlaky nahrává dřívějšímu růstu úrokových sazeb. Pokud se ECB konečně rozhoupe a udělá alespoň symbolické prohlášení o konci kvantitativního uvolňování, začne se rýsovat i další zvýšení úrokových sazeb v Česku,“ říká Dufek.

Den pak zavírala silnější proti předchozímu závěru k euru o deset haléřů na 26,06 Kč/EUR a k dolaru o pět haléřů na 22,27 Kč/USD. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové dostala koruna současnou zprávou berličku, která může znovu nastartovat její posilování. „Investoři začínávají pošilhávat po tom, kdy může Česká národní banky znovu zvýšit úrokové sazby. My dál počítáme s tím, že koruna bude posilovat. Na druhou stranu musíme připomenout, že jakmile koruna začne posilovat, část investorů využije pohyb jejího kurzu k výběru zisků. Ačkoliv dál sázíme na posílení koruny, její kurz během této cesty vykreslí na monitorech řadu schodů,“ říká Šichtařová.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče bude pro úvahy ČNB ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb klíčovým faktorem především další vývoj české měny. „Ta v reakci na data o HDP sice posílila, pohyb ale zatím není nijak zásadní s tím, že se koruna udržuje nad úrovní 26,05 za euro,“ říká.

Inflační tlaky v domácí ekonomice budou podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové spíše sílit než slábnout. „Přestože vzhledem k poslední prognóze z dílny z ČNB je náš výhled na listopadové zvýšení úrokových sazeb ohrožen, do budoucna bude muset centrální banka inflační tlaky krotit. V příštím roce očekáváme, že bude muset úrokové sazby zvednout dokonce třikrát,“ míní Steckerová.

Události, komentáře: Ošetřovatelské volno a stav české ekonomiky (zdroj: ČT24)

Ceny v průmyslu asi dále porostou

Průmyslové ceny pak v červenci svůj meziroční růst zpomalily na 1,1 procent z červnových 1,3 procenta. Meziročně rostly i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách. Za zpomalením dynamiky jsou z velké části ceny komodit, zejména ropy. Ceny zemědělských výrobců se v meziměsíčním srovnání snížily o 0,7 procent, v meziročním srovnání však stále rostou dvouciferným tempem (13procent), upozorňuje Steckerová.

Na meziročním růstu průmyslových cen se podepsalo zdražení kovů o 5,4 procenta. Potravináři zdražili o čtyři procenta, přičemž u mléčných výrobků byly ceny vyšší o 15,8 procenta. Ceny těžby a dobývání stouply o 2,9 procenta. Klesly naopak ceny dopravních prostředků, elektřiny a plynu. Proti červnu se snížily ceny průmyslových výrobců o 0,2 procenta.

Podle Steckerové budou ceny průmyslových výrobců v nejbližších měsících pravděpodobně růst. Napovídá tomu vývoj cen ropy na světových trzích. Severomořská ropa Brent se v červenci obchodovala za průměrných 49 dolarů za barel, zatímco její současná cena se pohybuje kolem 51 dolarů. Oživená světová poptávka navíc naznačuje její další růst.

„Přesto ale ceny výrobců naznačují jeden zajímavý vzkaz: cenové tlaky v průmyslu se nezvyšují navzdory mnohem silnějšímu než očekávanému růstu HDP. To by mohlo znamenat, že i růstový potenciál české ekonomiky je o něco silnější, než se dosud soudilo, a cenové tlaky spojené s růstem HDP proto nejsou až tolik výrazné,“ konstatuje ekonom Jáč.

Práce v Seko Group
Zdroj: ČT24

Nicméně připomíná, že pro toto hodnocení bude dobré vyčkat na další data o vývoji cen v české ekonomice, ať již jde o ceny výrobců či spotřebitelské ceny. „A v případě HDP je rozumné vyčkat na zpřesněné a detailní údaje pro letošní druhé čtvrtletí, jež budou zveřejněny počátkem září,“ dodává.

Meziročně dvouciferný růst cen pokračoval v zemědělství a toto tempo zřejmě podle analytiků ještě chvíli zůstane. V červenci ceny stouply o 13 procent, což je podobně prudké tempo růstu jako v červnu a v květnu. Za růstem stojí zejména živočišná výroba, kde ceny stouply o 18,7 procenta. Podražilo především mléko, a to o 37 procent. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 8,4 procenta, když zdražilo čerstvé ovoce, obiloviny a olejniny. Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 0,7 procenta.

Stavebnictví postupně zřejmě ožije

„Ožít by měly postupně i ceny ve stavebnictví, které budou směrem nahoru tlačit rozjíždějící se práce na infrastruktuře a růst pozemního stavitelství,“ říká Steckerová. Ceny stavebních prací se proti loňskému červenci zvedly o 1,6 procenta, stejně jako v červnu. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zrychlily růst o 1,4 procenta z červnových o 1,1 procenta. Meziměsíčně se ceny stavebních prací zvýšily o desetinu procenta, ceny tržních služeb naopak klesly, a to 0,8 procenta. 

Statistici také oznámili, jak se v červnu vyvíjel zahraniční obchod. Proti stejnému měsíci loňského roku ceny vývozu, podle statistiků zejména důsledkem posílení koruny vůči euru a dolaru, klesly o 0,4 procenta, přičemž v květnu se o procento zvýšily. Dovozní ceny rostly sedmý měsíc za sebou, v červnu o půl procenta. Meziměsíčně se vývozní ceny snížily o 1,3 procenta a dovozní o 1,9 procenta.