Toshiba zřejmě nemusí opustit burzu. Na poslední chvíli předložila auditované výkazy

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba dnes na poslední chvíli předložil auditované finanční výkazy za uplynulý finanční rok. Zvýšil si tak naděje, že jeho akcie nebudou nuceny opustit tokijskou burzu. Za finanční rok do 31. března firma vykázala ztrátu 965,7 miliardy jenů (196,2 miliardy korun), o rok dříve ztráta činila 460 miliard jenů.

Výsledkovou zprávu, kterou firma poprvé předložila už v dubnu, nyní schválili auditoři společnosti PricewaterhouseCoopers Aarata. Ti zároveň podepsali účetnictví za první fiskální čtvrtletí, tedy od dubna do června. Firma tak splnila poslední a již několikrát odložený termín. Auditoři se totiž dosud odmítali pod účetnictví Toshiby podepsat.

Toshiba se snaží vzpamatovat z účetního skandálu, když před dvěma lety přiznala rozsáhlé nesrovnalosti v účetnictví, které sahaly až do roku 2008 a zahrnovaly nadhodnocení zisků v celkovém objemu 1,2 miliardy dolarů. Účetní skandál Toshiby byl v Japonsku největší od účetních manipulací společnosti Olympus z roku 2011. Na pokraj finančního kolapsu se Toshiba dostala o rok později v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric.

Toshiba si teď zřejmě zajistila, že její akcie nebudou bezprostředně vyřazeny z tokijské akciové burzy. To se ale může stát později, jestliže budou její závazky převyšovat aktiva i v dalším roce.