Kdo z nezaměstnaných neodpracuje určité hodiny ve veřejných službách, bude mít méně peněz

Kdo z nezaměstnaných neodpracuje určité hodiny ve veřejných službách, bude mít méně peněz (zdroj: ČT24)

Ochranná lhůta pro dlouhodobě nezaměstnané končí. Nový zákon jim půl roku nařizuje odpracovat měsíčně ve veřejné službě minimálně 20 hodin. Jinak hrozí, že jim stát zkrátí sociální dávky o víc než 1200 korun. Novou povinnost musí splnit přes sto tisíc lidí. Prozatím se ale takto zapojila jen asi dvě procenta z nich.

Zbyněk Syrovátka je bez práce už více než 6 let. Aby nepřišel o část příspěvku na živobytí, uklízel chodník před novojičínskou nemocnicí. Na novou povinnost nenadává. „Mám letos 60 let. Dělal jsem v automobilovém průmyslu. A jak začala krize, tak většinu nad 50 let propustili. A málokdo už teď sehnal práci,“ vysvětluje Syrovátka.

V Novém Jičíně veřejnou službu zatím nabízejí zhruba 14 dní a zájem o ni zatím není nijak velký. „Nabízíme stále 80 míst. Z toho máme podepsaných 23 smluv. Dva se omluvili. Tento týden máme 9 pracovníků veřejné služby, kteří tady vykonávají činnost,“ konstatuje ředitel Technické služby Nový Jičín Václav Bukovský.

„Veřejná služba jim má umožnit oživení nebo získání pracovních návyků a tím pádem usnadnit návrat na trh práce,“ míní mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Podle statistik úřadu práce je průměrná výše podpory více než 6800 korun. Pokud je člověk bez práce půl roku, dostává pouze 3410 korun. Ještě méně pak pokud ani po dalším půl roce neprojeví zájem pracovat – například nastoupením rekvalifikačního kurzu nebo do veřejné služby. A pokud dlouhodobě nezaměstnaní odpracují o 10 hodin měsíčně více, než ukládá zákon, naroste jim příspěvek na živobytí o 605 korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Některé radnice si nové posily při úklidu města pochvalují, některé však veřejnou službu neplánují. „To, co oni udělali, kdybychom si to někde najmuli, tak by nás to stálo pět a půl milionu korun. To znamená, že jsme ušetřili pět milionů korun,“ říká náměstek primátora Karviná Miroslav Hajdušík (KSČM).

„V současné době je u nás dostatek pracovníků a o zavedení veřejné služby zatím neuvažujeme,“ vysvětluje ředitel Technické služby Moravská Ostrava a Přívoz Petr Smoleň. Úřad práce tvrdí, že v tom případě mohou dlouhodobě nezaměstnaní snahu pracovat doložit třeba pomáháním neziskovým organizacím.