Firmy stále využívají podnikových dovolených. Stroje potřebují servis

Události: Firemní dovolené jsou stále v módě (zdroj: ČT24)

I v době ekonomické konjunktury určuje řada firem celozávodní dovolenou. Volno využívají například k servisu strojů, na který obvykle čas nezbývá. Naopak zpracovatelům ovoce a zeleniny vrcholí sezona a o případné letní dovolené si proto musejí žádat s velkým předstihem.

Ve zbrojovce v Uherském Brodě vyrobí měsíčně 30 tisíc zbraní. V těchto dnech však výrobní halu opanovalo ticho. Místo češtiny se během celozávodní dovolené začala ozývat korejština. Mluví jí technik, který přiletěl ze Soulu kvůli servisu stroje. Ten jinak lisuje rámy pistolí 24 hodin 7 dnů v týdnu.

Naopak potravináři v Kunovicích prožívají vrchol pracovního roku. Sezona hrášku, mrkve nebo okurek koliduje s jejich letními plány. Pokud to jde, o dovolenou si žádají s půlročním předstihem. „Když jsou třeba dva stejní odborníci, tak jeden má dovolenou a druhý pracuje,“ vysvětlil mluvčí společnosti Hamé Petr Kopáček.

Seznam firem s podnikovou dovolenou je pořád delší než výčet těch, kde se pracuje bez pauzy. Nejedná se o tuzemskou specialitu, dovolenou běžně nařizují například i evropské automobilky.

Celozávodní dovolená
Zdroj: ČT24

„Záporem je možná to, že by firmy v době konjunktury nejraději vyráběly stále, ale není to prostě možné z důvodu zastupitelnosti zaměstnanců a právě servisu strojů,“ uvedl analytik Petr Bánovský z Cyrrus Brno.

Až se zaměstnanci České zbrojovky Uherský Brod vrátí začátkem srpna do práce, výrobu budou muset rozběhnout do 24 hodin. Stroje pak zastaví až za 5 měsíců. Vánoční volno ale bude podstatně kratší.