Čtvrtletní zisk PKN, majitele Unipetrolu, překvapivě klesl

Čistý zisk největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o čtyři procenta na 1,54 miliardy zlotých (9,5 miliardy Kč). Analytici přitom počítali s jeho růstem. V prvním pololetí se ale zisk o 78 procent zvýšil a dosáhl 3,46 miliardy zlotých (21,4 miliardy korun). Oznámila to firma, která je majitelem českého Unipetrolu.

Hospodářský výsledek podniku ve druhém čtvrtletí zasáhly rostoucí náklady, které převážily nad růstem tržeb. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst čtvrtletního zisku na 1,87 miliardy zlotých z 1,61 miliardy před rokem.

Tržby ve druhém čtvrtletí stouply o 19 procent na 23 miliard zlotých (142,2 miliardy korun). K jejich růstu přispěla nová regulace, která omezila černý trh s pohonnými hmotami. Rafinerie PKN ve čtvrtletí zpracovaly o deset procent více ropy než před rokem.

Unipetrol pak oznámil, že ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na zhruba 6,4 miliardy korun z loňských 3,1 miliardy. Výsledky pozitivně ovlivnilo pojistné plnění vztahující se k haváriím v Kralupech a Litvínově.