Pekárny United Bakeries nesouhlasí s vrácením sto milionů Agrofertu. Obrátily se na Nejvyšší soud

Pekárenská skupina United Bakeries si podala dovolání v případu nedokončené fúze s koncernem Agrofert. Nesouhlasí totiž s pravomocným rozsudkem Vrchního soudu v Praze. Ten letos v dubnu rozhodl, že pekárny musí vrátit Agrofertu stomilionovou zálohu na chystané spojení. Skupina musí navíc doplatit 36 milionů korun na úrocích a dalších deset milionů za náklady soudního řízení.

Informaci o dovolání bez dalších podrobností ČT potvrdil Městský soud v Praze. United Bakeries se k celé záležitosti odmítly vyjádřit. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky má společnost informaci o dovolání zatím pouze z médií.

Agrofert po pekárnách požadoval zpět stomilionovou zálohu. Zaplatil ji v souvislosti s plánovanou fúzí svého Penamu s United Bakeries. Obchod ale nakonec uzavřen nebyl. Transakci sice schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), v roce 2012 ji ale odmítl schválit slovenský antimonopolní úřad.

Pekárny později Agrofertu odmítly zálohu vrátit. Fúzi totiž podle nich zmařil právě Agrofert a způsobil tím stomilionové škody. Zálohu si tak započítaly na jejich úhradu. Agrofert naopak tvrdil, že jednání ztroskotala vinou druhé strany. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ uvedl mediální zástupce United Bakeries Jaroslav Pomp.

Podle soudů si pekárny nechaly zálohu neoprávněně. O vrácení rozhodl Městský soud v Praze loni v květnu, verdikt později potvrdil i pražský vrchní soud. Soudce vrchního soudu Zdeněk Kovařík tehdy uvedl, že nelze doložit, že by Agrofert smlouvu porušil a měl by proto platit smluvní pokutu.

Z pohledu Agrofertu se celá záležitost nikam neposunula. „Nic nám nezaplatili. O dovolání máme informace pouze z médií,“ řekl mluvčí Agrofertu Hanzelka. 

United Bakeries, která prodává pečivo pod značkami Delta, Cerea či Fr. Odkolek, je přední pekárenská skupina ve střední Evropě a zároveň konkurent Agrofertu na trhu s pečivem. Společnost vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku. Agrofert Holding donedávna vlastnil předseda hnutí ANO Andrej Babiš.