V posledním čtvrtletí zazářilo euro. Pro dolar to ale bylo nejhorší období za sedm let

Euro sice v pátek na devizových trzích oslabuje, avšak za celé druhé čtvrtletí jeho kurz směřuje k nejsilnějšímu čtvrtletnímu vzestupu za šest let. Jednotná evropská měna těží z oživování ekonomiky eurozóny a vyhlídek na brzké zahájení ústupu od podpůrné měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Dolar naopak zaznamenává nejhorší kvartál za sedm let.

Euro odpoledne vykazovalo pokles o 0,15 procenta na 1,1425 dolaru. Tento týden ale získává na dolar dvě procenta a za celé čtvrtletí má k dobru osm procent.

Šéf ECB Mario Draghi v úterý řekl, že ECB by vzhledem ke zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám mohla upravit svou politiku nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů, kterou se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Trh to přesvědčilo, že ECB se připravuje na ústup od své stimulační politiky, i když ECB se pak snažila výroky svého šéfa mírnit.

Dolar se pak po třech dnech silných ztrát stabilizoval a jeho index nepatrně zpevnil na 95,66 bodu. Americkou měnu v minulých dnech oslabovala zčásti nejistota ohledně uskutečňování záměrů vlády Donalda Trumpa, hlavním faktorem ale podle analytiků je změna pohledu na budoucí vývoj úrokových sazeb v eurozóně, která tlačí vzhůru euro.

Ekonomický růst v eurozóně v prvním čtvrtletí překonal tempo růstu v USA, což rovněž zvyšuje šance na brzké zpřísnění měnové politiky ECB. „Spojené státy jsou nyní v jiné fázi cyklu, takže ve druhém pololetí by tento trend mohl trochu ochladit, nynější dynamika ale z trhu zřejmě jen tak nevyprchá,“ řekla agentuře Reuters ekonomka Victoria Clarkiová ze společnosti Investec.

Posilující koruna

Koruně se pak daří jak vůči euru, tak dolaru. V pátek se dostala česká měna na nejsilnější úroveň vůči společné evropské měně od ukončení intervenčního režimu, který ji uměle držel na hranici 27 korun za euro. Nyní je na 26,11 koruny za euro.

Vůči dolaru pak ve čtvrtek prolomila česká měna hranici 23 korun a v pátek vylepšila své 2,5leté maximum na 22,88 koruny za dolar.

Podle analytiků českou měnu podpořila čísla o růstu české ekonomiky a naděje na dřívější zvýšení úrokových sazeb centrální bankou.