Euro po výrocích šéfa ECB vystoupilo na desetiměsíční maximum

Euro se v úterý vůči dolaru vyšplhalo až na desetiměsíční maximum 1,1332 USD. K růstu jednotné evropské měny přispěly výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, které signalizovaly zpřísňování měnové politiky v eurozóně. Americké akcie v úterý zase oslabily, a to zejména kvůli technologickým podnikům. Náladu na trhu navíc podkopaly průtahy při schvalování reformy zdravotnictví v Senátu, které posílily pochyby ohledně schopnosti prezidenta Donalda Trumpa prosadit plány na investice do infrastruktury a na snížení daní.

Draghi na úterní konferenci v Portugalsku uvedl, že ECB by vzhledem ke zlepšujícím se ekonomickým vyhlídkám mohla upravit svou politiku nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů, kterou se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Dodal nicméně, že změny by měly být postupné, protože ekonomika stále potřebuje podporu ze strany měnové politiky.

Dolar dnes posiloval k japonskému jenu, vůči kterému se vyšplhal až na měsíční maximum 112,15 JPY. Investoři nyní čekají na slova šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, která se večer zúčastní diskuze o globálních ekonomických otázkách v Londýně, napsala agentura Reuters.

„Podle Draghiho je strach z deflace za námi a nyní je ve hře návrat inflace. Hlavní evropský index Stoxx 600 před koncem obchodování ztrácí 0,7 %, když kromě bank a zpracovatelů základních průmyslových materiálů všechny sektory svítí na monitorech investorů červeně. Nejvíce trpí utility, které odepisují přes dvě procenta. Ztráty ostatních sektorů se pohybují kolem jednoho procenta,“ komentuje vývoj analytik Komerční banky Richard Miřátský.

Pokuta udělená Googlu táhne dolů technologický sektor

IMF snížilo výhled růstu americké ekonomiky, a tak se investoři do amerických akcií v úvodu úterního obchodování příliš nehrnuli. Hlavní akciové indexy mírně ztrácí, když nejvíce odepisují telekomunikace s 1,3% ztrátou.

Google
Zdroj: Google

„Skoro třímiliardová pokuta, kterou EU uvalila na Google kvůli monopolnímu chování, táhne technologický sektor dolů. Ztráty mírně kompenzují energetické tituly, které pozitivně reagují na rostoucí cenu ropy. Daří se i finančním institucím a realitním developerům,“ popisuje Miřátský.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se snížil o 0,46 procenta a uzavřel na 21.310,66 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,81 procenta na 2419,38 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl dokonce o 1,61 procenta na 6146,62 bodu. Dolů zamířily například akcie společnosti Alphabet, která je mateřskou firmou internetového vyhledávače Google.

Pražská burza pak zastavila propady z konce minulého týdne a otočila k zisku.