Česko si chce vybírat mezi zahraničními investicemi. Podpoří je podle inovace, kterou přinesou

Česko nemůže plošně podporovat všechny zahraniční investice, které do země přicházejí. Místo toho si musí vybírat takové, které pomohou modernizovat zemi a zajistí její konkurenceschopnost do budoucna. Na konferenci ekonomických radů ministerstva zahraničí to v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Varoval také před stále častějším protekcionismem v rámci EU, který je často snahou vytlačit české firmy z trhů v západních zemích.

Česko už do budoucna nemůže být podle Sobotky jen výrobní základnou pro evropský trh, ale je třeba aby země byla i místem technologického pokroku, na kterém vznikají inovace. Vláda proto podle premiéra zahájila diskusi o změně strategie pro podporu zahraničních investic.

Konference ekonomických radů (zdroj: ČT24)

„Musíme si je vybírat s ohledem na přidanou hodnotu, na inovace, které přinesou,“ řekl Sobotka. Důležité podle něj je, aby zahraniční investice vytvářely v Česku vysoce kvalifikovaná pracovní místa.

Už jsme se dostali z fáze, kdy každé pracovní místo bylo dobré.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Zahraniční investice musí podle Sobotky sloužit k modernizaci české ekonomiky a k prodloužení její konkurenceschopnosti do budoucna.

V souvislosti se zajištěním konkurenceschopnosti premiér také uvedl, že Česko se musí samo snažit vytvořit pro ni podmínky. Zmínil podporu kvalitního vzdělávání a podporu vědy a výzkumu. 

Fond na podporu exportu

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak uvedl, že podmínkou úspěchu českého exportu je spolupráce ministerstev a dalších institucí s českými firmami. Letos byl proto zřízen společný fond pro podporu ekonomické diplomacie, do nějž přispívá několik ministerstev. Resorty do něj přislíbily 53 milionů korun.

Zaorálek podotkl, že export je pro českou ekonomiku zásadní. „V zemi s deseti miliony obyvatel nemůžete vyrábět jenom pro sebe. Země jako Česká republika je spojena s exportem a výsledky exportu jsou pro její přežití zásadní,“ uvedl. Za úspěchy označil například zakázky na dodávku českých tramvají do Finska, nemocničních lůžek do Jordánska nebo vstup české firmy na stavbu dětských hřišť na americký trh.

Jak omezit protekcionismus?

Kromě podpory podnikatelských misí, které jsou součástí zahraničních cest českých ministrů, a působení ekonomických diplomatů na českých ambasádách se podle Sobotky Česko musí zasazovat i o omezení protekcionismu. Premiér zmínil, že se stále častěji objevuje v rámci Evropské unie.

„Často se maskuje jako boj proti sociálnímu dumpingu,“ řekl premiér s tím, že ale spíš než o boj za shodné mzdy jde o snahu vytlačit české firmy z trhů v západních zemích EU. V boji proti tomuto protekcionismu by podle Sobotky měla spolupracovat celá Visegrádská skupina, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.