Ve Václavicích vzniká nová větrná elektrárna. Odstartovat má na podzim

Události: Nová větrná elektrárna (zdroj: ČT24)

Po dvouleté pauze se staví v Česku nová větrná elektrárna. Roste nedaleko Hrádku nad Nisou, ve Václavicích.  První elektřinu by tu měl vítr začít vyrábět letos na podzim. Dosud těchto elektráren vzniklo 184, nejvíc v Krušných horách a v Jeseníkách. Naopak na jihu Čech žádná nestojí.

Na Kamenném vrchu se už k obloze tyčí tubus první elektrárny. Celý větrný park má mít výkon přes 26 megawatt, uvádí jednatel společnosti EEH Marek Lang.

Nad Václavicemi by se pak mělo točit 13 turbín. To by znamenalo druhý největší park v Česku. Celková roční výroba větrných elektráren v tuzemsku by tak mohla stoupnout o desetinu. 

Návratnost celého projektu by měla být kolem 15 let, odhadl Lang. 

Tato stavba se připravuje od roku 2006. Díky tomu má takzvanou notifikaci a na rozdíl od nových projektů dosáhne na podporu. Je ale nižší než dříve. I proto už dva roky v Česku nevyrostla ani jedna věž.

„Pokud stát nezmění svůj přístup a nezavede například podporu pro komunitní větrné elektrárny, tak tady na dlouhou dobu neuvidíme žádný rozvoj větrné energetiky,“ uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa. 

Větrná elektrárna Václavice
Zdroj: ČT24

Zástupci sektoru spoléhají na novou vládu. Ministerstvo průmyslu ale v nejbližší době změny nechystá. Podpora obnovitelných zdrojů je podle něj drahá a v zásobě je dost schválených projektů.

„Po roce 2020 bude se řešit komplexně celá podpora nízkouhlíkových zdrojů a budeme to řešit v návaznosti na projednávaný zimní balíček Evropské unie,“ řekla k tomu náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská. 

Kolik dalších větrných elektráren tak vznikne, a zda vůbec, je nejasné.

Větrná elektrárna
Zdroj: ČT24
Vítr
Zdroj: ČT24