České sklářství opět dobývá světové trhy. Jeho dalšímu rozvoji ale brání nedostatek pracovníků

Události: Rozvoji sklářství brání nedostatek lidí (zdroj: ČT24)

Výroba skla v Česku roste. Tradiční odvětví už v ročním objemu tržeb překonalo hodnotu 43 miliard korun, což je úroveň, na které bylo před hospodářskou krizí v roce 2008. Ve sklářství momentálně pracuje necelých 20 tisíc lidí, ale stále jich je akutní nedostatek. A to brání dalšímu rozvoji.

Nedostatek pracovníků, zejména mladých, podvazuje i vývoj společnosti Kavalierglass. „Potřebovali bychom větší podporu ze strany školství,“ říká výrobní ředitel Tomáš Psota. Podle něho není vhodné učiliště, kde by mohl sklář, sklofoukač vystudovat. 

Nedostatek lidí momentálně řeší všechna průmyslová odvětví. Zájemci si tak mohou vybírat. Důležitým pro ně často bývá plat. Ve sklářství se pohybuje mezi 35 až 45 tisíci korun hrubého příjmu měsíčně u technologických profesí a mezi 15 až 20 tisíci u těch méně kvalifikovaných.

Jsou určitě některá průmyslová odvětví nebo i služby, která platí daleko líp svým zaměstnancům. Sklářství není na špičce, bude někde v průměru.
Petr Mazzolini
prezident Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR

 Podle zástupců sklářského průmyslu by největším lákadlem pro zájemce o práci v tomto odvětví měla být jeho dlouhá tradice a také stabilita. Obliba českého skla totiž každoročně vzrůstá i v zahraničí, kam momentálně míří víc než 80 procent vyrobených produktů.

Podle majitele malé sklárny v Harrachově na Semilsku Františka Novosada je nedostatek sklářů hlavně v ruční výrobě. Ze škol nebo úřadu práce nezískala sklárna v posledních letech jediného člověka.

„Ti, co zbyli na úřadech práce, nemají zájem pracovat,“ řekl agentuře ČTK Novosad. Potřebuje hlavně mladé lidi, kteří se ještě mohou řemeslo naučit, ti ale na trhu práce chybí nebo dávají přednost méně náročné a lépe placené práci v automobilkách.