Jih Čech se otevřel Číně. Výrobce autodílů zde zaměstná tři stovky lidí

Reportáž: Čínská společnost YFAI otevřela závod v Plané nad Lužnicí (zdroj: ČT24)

Čínský výrobce plastových a gumových autodílů Yanfeng Automotive Interiors (YFAI) otevřel v Plané nad Lužnicí výrobní závod. Práci zde najde až tři sta lidí a podle ministerstva průmyslu a obchodu se má fabrika v budoucnu stát evropskou centrálou pro využití průmyslu 4.0 – čili výroby úzce propojené s digitalizací.

Společnost YFAI, založená v roce 2015, je společným podnikem Yanfeng, jednoho z největších dodavatelů v automobilovém průmyslu v Číně, a společnosti Adient, globálního lídra v oblasti automobilových sedadel.

Firma s centrálou v Šanghaji má 110 výrobních závodů a technických center v 18 zemích, zaměstnává přes 33 000 lidí. V okolních zemích působí společnost v Maďarsku nebo na Slovensku (zde letos firma otevřela Technologické centrum v Trenčíně a obchodní centrum v Bratislavě), evropská centrála sídlí v německém Neussu.

Roční tržby společnosti jsou 1,5 miliardy dolarů, YFAI dodává pro Daimler, BMW, General Motors, Volkswagen i Ford. Navrhuje, vyvíjí a vyrábí součásti interiéru aut jako přístrojové a palubní systémy, dveřní panely, podlahové a stropní konzoly.

Yanfeng Automotive Interiors
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Na ploše 23 000 metrů čtverečních bude společnost YFAI vyrábět části interiérů do aut včetně přístrojových desek a dveřních panelů pro přední světové značky. Klíčovým zákazníkem je Daimler, připravuje se projekt pro Škodu. Jsou zde univerzální roboti, jedenáct vstřikovacích lisů vážících 700 až 2700 tun nebo osm svářecích strojů. Například linka na přihrádky spolujezdce jich vyrobí šedesát za hodinu.

V továrně v současnosti pracuje 170 lidí, do konce roku jich firma potřebuje přijmout dalších sedmdesát: k výrobní lince, dále procesní inženýry a inženýry kvality, pracovníky na nastavování a údržbu nástrojů, ale také učně. „Hledáme absolventy oborů řízení jakosti a strojírenství i operátory a zaměstnance do oddělení údržby nástrojů,“ řekl ředitel závodu Jiří Rösner.

Podle ředitele Rösnera valná většina zaměstnanců pochází z Táborska a ředitel zdejšího úřadu práce Pavel Kaczor očekává, že otevření podniku pomůže v regionu snížit nezaměstnanost. Starosta Plané Jiří Šimánek taky doufá, že pracovní příležitosti přilákají do města nové obyvatele; radnice pro ně připravila zhruba sedmdesát zasíťovaných parcel.

YFAI chce v Česku investovat 1,85 miliardy korun

Firma věří, že továrna jí umožní posílit výrobní síť na rostoucích trzích střední a východní Evropy a udržet si silnou pozici v západní Evropě. Nyní začne postupně navyšovat výrobu, plánský závod se zaměří na průmysl 4.0, a to hlavně na automatizaci a data.

„Chceme propojit všechna zařízení ve všech našich továrnách, aby data přešla ihned na všechna místa. Díky tomu chceme rychleji reagovat na problémy, a jak budeme efektivnější, snížíme náklady a budeme mít méně škod,“ nastínil viceprezident globálních operací YFAI Joel Beezhold.

Pro nadnárodní firmu YFAI je podnik v Plané druhý výrobní závod v Česku, první provozuje v Žatci. V obou lokalitách hodlá investovat v součtu 1,85 miliardy korun a vytvořit 588 pracovních míst.

„Trh s automobilovými interiéry velmi silně roste. Protože nárůst poptávky očekáváme i v budoucnu, rozhodli jsme se dále investovat do našich evropských závodů a výrobní sítě v České republice,“ řekl generální ředitel YFAI Johannes Roters. Počítat mohou i se státní podporou, vláda již schválila investiční pobídku pro společnost ve výši 185 milionů korun.

  • Státní agentura CzechInvest od roku 2005 dojednala šestnáct projektů čínských investorů za 5,8 miliardy korun. Díky nim vzniklo 2 753 nových pracovních míst.
  • Nejvíc projektů (čtyři v celkové výši necelé miliardy korun), se pak podařilo uzavřít v roce 2016, kdy vrcholila i česko-čínská diplomatická aktivita státní návštěvou prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.
  • Největším investorem ale stále zůstává Německo. To od roku 1993 vytvořilo v Česku a projekty dojednané CzechInvestem dosahují více než 218 miliard.
  • Za Spolkovou republiku se řadí čeští investoři s necelými 142 miliardami korun, třetí jsou Japonci s projekty za bezmála 124 miliard. Čína je na jednadvacátém místě.