Brigádníci zažívají dobré časy. Firmy se po nich usilovně shánějí a nabízené odměny rostou

Události: Brigádníků je nedostatek (zdroj: ČT24)

Sezona brigád začíná. Firmy jich nabízejí až o čtvrtinu více než loni a personální agentury předpokládají, že s blížícím se létem jich bude ještě přibývat. Podniky totiž zápasí s nedostatkem stálých pracovníků, zvláště tam, kde jde o manuální práce.

Jana Vokolková nastoupila na brigádu na jahodové pole kousek od Kolína už před dvěma týdny. A to i přesto, že sběr jahod se tu naplno rozjede až za několik dní. Do té doby bude dělat na poli a v sadech spíš pomocné práce. Jako brigádník zůstane asi měsíc.

Bere to jako přivýdělek, bydlí nedaleko. Je zde již pošesté, což je výjimka. Zdejší ovocnáři mají problém lidi na pole vůbec sehnat. Letos kvůli tomu zvyšovali brigádníkům i odměny. Momentálně tu na poli trhá plevel a začíná se sběrem jahod zhruba pět brigádníků. Už v pondělí jich tu ale bude třikrát tolik.

Brigády a kolik za ně
Zdroj: ČT24

„Dáváme inzeráty, využíváme sociální sítě a další prostředky, a přesto máme velké problémy sehnat lidi. A čím si to vysvětlujeme? Je to dřina, nechtěná práce, člověka z toho bolí záda a musí do práce přijít brzo,“ říká spolumajitel Ovocných sadů Bříství Adam Žert.

Podobné je to i v dalších oborech, kde se pracuje rukama. Nejvíce nabídek brigád teď je nejen na sezonní práce, ale i přímo do výrobních hal, logistických center nebo do služeb.

Krom studentů, kteří si chtějí přivydělat nebo získat praxi, si brigády nejčastěji hledají důchodci a matky na rodičovské dovolené.

Brigády
Zdroj: ČT24

  Nejméně dostávají brigádníci na Ústecku ‒ kolem 70 korun na hodinu. Na nejvyšší mzdu můžou naopak dosáhnout na východě Čech a na Vysočině ‒ hodinově až 130 korun. Záleží i na profesi. Kdo půjde doplňovat regály v obchodech, může počítat s 80 korunami, recepční se musí spokojit se 70 korunami. Roznos letáků může přinést až stovku na hodinu.

Své místo si vybírají i absolventi

Na trh teď přicházejí také absolventi. Ročně jich závěrečné zkoušky složí přes 70 tisíc. Ovšem málokdo z nich chce hned nastoupit do práce. Jen pětina z nich si svého budoucího zaměstnavatele začne vybírat už nyní v červnu.

Například Veronika Žilinská, která je ve třetím ročníku Zlatnického střediska praktického vyučování Solunka. Nastoupí u tety ve zlatnictví. Jednak aby neztratila praxi, jednak aby tam pomohla zvládnout nápor práce. I její spolužačka Anna Fixmerová hodlá u zlatnictví zůstat. Do práce ale nechce nastoupit hned. Také kvůli tomu, že zlatnictví je náročný obor, si nyní chce ještě chvíli odpočinout a práci si začne hledat po prázdninách.

To Jakub Peroutka má už celou maturitu za sebou. Stálou práci si zatím neshání. Jde totiž na vysokou školu. Nastoupit chce ale přes prázdniny na brigádu. Hledat ji bude i podle toho, aby stíhal fotbalové tréninky a zápasy. „Klidně i někam do skladu, za přepážku, klidně i někam na recepci. Chtěl bych si i trošičku šetřit nějaké rezervy, protože do budoucna by mě lákalo třeba cestovat,“ říká Peroutka.

Studovat dál jako Peroutka se chystají asi dvě třetiny absolventů středních škol. Ti, kteří se chystají na pracovní trh, začínají většinou hledat zaměstnání až v září. Někteří se tak dostanou i do evidence Úřadu práce a obvykle se také touto dobou proto zvyšuje míra nezaměstnanosti.

Brigády
Zdroj: ČT24