Ceny průmyslových výrobců v dubnu zrychlily růst, tlak na zvyšování sazeb roste

Ceny průmyslových výrobců v Česku v dubnu meziročně zrychlily růst na 3,2 procenta z březnových tří procent. Zvýšily se i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ), který současně zveřejnil výsledky březnového zahraničního obchodu. Ceny vyváženého zboží zrychlily meziroční růst na 2,6 procenta, u dovozních cen růst zpomalil na 5,3 procenta.

Mezi výrobci nejvýraznější růst cen zaznamenali zemědělci, u kterých stouply oproti loňskému dubnu o 8,6 procenta. Podle statistiků byly poprvé po 12 měsících vyšší ceny v rostlinné výrobě, a to o 4,5 procenta. V živočišné výrobě díky zdražení jatečných prasat, mléka a vajec vzrostly o 13,7 procenta.

Ceny stavebních prací se v dubnu meziročně zvýšily stejně jako v březnu o 1,4 procenta. Také ceny tržních služeb zaznamenaly v dubnu meziroční nárůst stejný jako v březnu, kdy byly vyšší o 1,1 procenta. Podepsalo se na tom zejména zdražení poštovních a kurýrních služeb.

V meziměsíčním srovnání byly ceny průmyslových výrobců vyšší o 0,3 procenta, v zemědělství nárůst činil 1,9 procenta, ve stavebnictví 0,1 procenta a u tržních služeb 0,6 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

„V případě průmyslových výrobců jde o překvapení, předpokládalo se, že ceny komodit povedou ke zklidnění meziročního růstu cen, nicméně akcelerace cenového růstu je hlášena jak z potravinářského průmyslu, tak u obecných kovů a kovodělných výrobků a za zmínku stojí také rychlejší růst cen ve výrobě strojů a zařízení,“ konstatuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

V případě zemědělských výrobců se zrychlení cenového růstu podle analytiků předpokládalo, nicméně vykázané zrychlení je výraznější, než se čekalo, růst těchto cen se každopádně zdá být nad prognózou ČNB.

„I nadále si myslím, že v průběhu druhého čtvrtletí některé cenové tlaky opadnou: zejména v případě cen ropy a možná i některých dalších komodit. Silná poptávka a růst mezd budou naproti tomu působit ve prospěch dalšího růstu cen výrobců, a to i u sofistikovanějších výrobků, kdy tendence ke zrychlení cenového růstu je patrná u strojů a zařízení, zatímco v případě dopravních prostředků ještě stále pokračuje mírný meziroční pokles výrobních cen,“ dodává Jáč.

Inflační tlaky v ekonomice rostou

Podle analytiků tak celkově aktuální údaje ze statistického úřadu svědčí o rostoucích inflačních tlacích v ekonomice. „Potvrzují výhled, že ke zvýšení sazeb přikročí ČNB již v letošním roce,“ konstatuje analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Stejný názor sdílí i hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.  Ačkoli ceny výrobců budou podle něho závislé také na dalším vývoji ceny ropy, která bude záležet na domluvě zemí OPEC v příštím týdnu, nebo případně v příštích měsících může také dojít ke korekci u cen potravin, tak i po vyloučení těchto nabídkových faktorů je podle něho patrné, že růst výrobců je již poměrně plošný.

„To se bude postupně přelévat také do růstu spotřebitelských cen, které po dubnovém zpomalení v dalších měsících opět vzrostou. ČNB podle našeho názoru tak začne zvyšovat základní sazby již v letošním roce, aby dále utáhla měnové podmínky,“ říká Seidler.

Statistici dnes také oznámili, jak se vyvíjel zahraniční obchod. Oproti loňskému březnu ceny vyváženého zboží narostly o 2,6 procenta a u dovážených výrobků o 5,3 procenta. Meziměsíčně se vývozní ceny nezměnily, dovozní ale klesly o 0,2 procenta.