Američané mají větší dluhy než za finanční krize, ale dokážou je lépe zvládat

Dluh amerických domácností letos po téměř devíti letech dosáhl nového rekordu a v prvním čtvrtletí překonal dosavadní maximum z doby vrcholu finanční krize. Dluh Američanů je nyní 14 procent nad posledním minimem z roku 2013, uvádí středeční zpráva newyorské pobočky americké centrální banky (Fed). Složení dluhu se přitom proti minulému desetiletí změnilo a podíl hypoték v něm výrazně klesl.

Celková hodnota dluhu domácností činila na konci čtvrtletí 12,73 bilionu dolarů (asi 302 bilionů korun) a za poslední rok se zvýšila o 473 miliard dolarů. Dosavadní maximum dluh zaznamenal ve třetím čtvrtletí 2008 na úrovni 12,68 bilionu dolarů. Fed poznamenal, že několikaleté oddlužování po hypoteční a finanční krizi bylo pouhou odchylkou od poválečného trendu takřka neustálého zvyšování půjček a dluhu.

V posledních třech letech americké domácnosti obnovily růst půjček, jejich povaha se ale změnila. Zatímco dluh na hypotékách a kreditních kartách zůstává pod úrovní recese z konce minulého desetiletí, narostl podíl studentských půjček a úvěrů na nákupy automobilů. Fed rovněž konstatoval, že banky a další úvěrové instituce zpřísnily své úvěrové normy.

Studentské půjčky jsou velkou zátěží

Dluh Američanů je tak nyní podle Fedu udržitelnější a pravděpodobnost včasného splácení je vyšší než v minulém desetiletí. Celková míra nesplácení zůstala v prvním čtvrtletí na 4,8 procenta.

Fed ale podle agentury Reuters upozornil na vysokou míru nesplácení u studentských půjček, která dosahuje 11 procent. Prezident newyorského Fedu William Dudley minulý měsíc řekl, že rostoucí nesplácené dluhy ze studentských půjček by v konečném důsledku mohly negativně ovlivnit trh hypoték a spotřební výdaje.