Meziroční inflace v dubnu klesla na dvě procenta, podle analytiků je to jen dočasné

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na dvě procenta z březnových 2,6 procenta. Ceny potravin a pohonných hmot meziročně zmírnily svůj růst. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v dubnu již třetí měsíc v řadě nezměnily, oznámil Český statistický úřad. Většina analytiků čekala pokles meziroční inflace na 2,3 procenta. Podle nich se však jedná pouze o dočasný výkyv. Očekávají, že inflace bude opět v dalších měsících růst, což nemění výhled na růst sazeb ČNB.

„Míra inflace v dubnu zaostala za očekáváním jak trhu, tak České národní banky. Koruna bezprostředně reagovala oslabením. Slabší než očekávaná inflace totiž signalizuje, že ČNB nebude tolik pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb. To by přitom korunu zatraktivnilo v očích investorů,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Meziroční inflace se i v dubnu udržela na dvouprocentním inflačním cíli České národní banky. Centrální banka na počátku dubna ukončila devizové intervence, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR.

Zpomalení meziroční inflace bylo podle ČSÚ ovlivněno zejména cenami alkoholických nápojů, které po březnovém růstu o 1,7 procenta v dubnu klesly o 4,1 procenta. Zároveň se zmírnil růst cen potravin a pohonných hmot. V případě meziměsíčního vývoje cen se kompenzoval nárůst cen oděvů a obuvi snížením cen potravin, alkoholických nápojů a tabáku. U potravin ve srovnání s březnem klesly hlavně ceny ovoce o 3,2 procenta a ceny zeleniny o 1,4 procenta.

Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce března a ceny služeb vzrostly o 0,2 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

„To, že inflace měla v dubnu poklesnout z přechozích 2,6 procent, by samo o sobě nebylo překvapením jako to, že se snížila až na dvě procenta. Oproti březnu se spotřebitelské ceny celkově nezměnily. Zásluhu na tom mělo tedy především zlevnění potravin a alkoholu, které dokázalo vykompenzovat sezonní zdražení oblečení a obuvi a dokonce i některých služeb. Na druhou stranu asi nelze zapomenout na to, že tentokrát byly v dubnu Velikonoce, a tak zlevnění alkoholu a některých potravin bylo spíše jen dočasnou záležitostí, která měla nalákat spotřebitele k velkorysejším nákupům před jarními svátky,“ komentuje vývoj ekonom ČSOB Petr Dufek. 

Inflace by měla opět růst

Analytici předpokládají, že inflace by se tak měla v dalších měsících opět dostat výrazněji nad cíl ČNB. „Což společně se začínajícím přehříváním ekonomiky bude dle našeho názoru vyžadovat další zpřísnění měnové politiky, které doposud nebylo dostatečně doručeno silnějším kurzem koruny po konci kurzového závazku. Zahájení cyklu zvyšování sazeb tak očekáváme již v letošním roce a dnešní mírně slabší inflace na tomto výhledu nic nemění, jelikož byla způsobena zejména cenami potravin a alkoholických nápojů,“ vysvětluje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek se domnívá, že po zbytek letošního roku se bude inflace pohybovat i nadále v blízkosti dvouprocentního inflačního cíle. Podle ekonoma společnosti Roklen Michala Šoltése pak dubnová inflace vnáší nejistotu do dalšího průběhu a směřování měnové politiky a zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího zvyšování úrokových sazeb. „Zatím se však jedná pouze o jeden údaj a je možné a pravděpodobné, že se v dalších měsících inflace vrátí mírně nad dvouprocentní úroveň,“ uvedl.

Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová uvedla, že po aktuálních datech je pravděpodobnost srpnového zvýšení sazeb nižší. „Nicméně kurz koruny je zatím příliš slabý na to, aby ve druhé polovině roku začal ceny výrazněji brzdit. Pokud se kurz bude i v příštích týdnech pohybovat v dosavadním intervalu, první zvýšení sazeb po téměř deseti letech by mohlo přijít v listopadu,“ uvedla.